Ta nyní trápí přibližně každého šedesátého Jihomoravana. „Dostal jsem horečku a bolelo mě celé tělo. Myslel jsem, že umírám. Celou zimu jsem byl přitom zdravý,“ vylíčil další nemocný Brňan.

Podle ředitele krajské hygienické stanice Jana Marečka je Jihomoravský kraj na hranici začátku chřipkové epidemie. Naposled udeřila minulý rok ve stejnou dobu. „Nárůst nemocnosti byl velmi pomalý. Nemyslím si ale, že v nejbližších dnech počet nemocných poroste,“ uvedl Mareček.

Nejvíce nemocných je podle krajské epidemioložky Renaty Vaverkové v Brně a jeho okolí. Zvýšený počet lidí s chřipkou hlásí někteří praktičtí lékaři. „Sloužím na pohotovosti, kam na konci minulého týdne začali přicházet pacienti stěžující si na teploty, bolest kloubů a kašel,“ uvedla například brněnská praktická lékařka Zuzana Perutková.

Nachlazení trápí také děti. „Kromě něj léčíme střevní chřipky. V tomto případě by měly matky dítěti dávat po lžičkách tekutiny a čípky,“ poradila brněnská praktická lékařka Zdenka Adamová.

Také lékárny mají větší počet zákazníků vyžadujících léky na nachlazení častěji než obvykle. „Hlavně v posledních dnech je nárůst hodně znát. Někteří si ale chodí i pro antibiotika, kterými se ovšem chřipka neléčí,“ uvedla lékárnice z brněnské lékárny na Pekařské, která si nepřála zveřejnit jméno.

Očkovaní se nemusí bát

Podle Vaverkové se současné epidemie chřipky nemusí bát lidé, kteří se nechali očkovat. „Vyskytuje se typ A a B. Protilátky jsou obsažené ve vakcínách,“ podotkla epidemioložka.

Dodala, že počasí na výskyt chřipky nemá příliš velký vliv. „Možná k epidemii částečně přispělo vlhké počasí posledních dnů. Virus chřipky se ale objevuje i v létě,“ vysvětlila Vaverková.

Ke snížení počtu nemocných můžou podle Marečka přispět například prázdniny ve školách. „Možná také, kdyby pořádně mrzlo,“ doplnil Mareček.

V nejbližších dnech meteorologové očekávají přes den teploty pohybující se až u deseti stupňů Celsia, v noci klesnou mírně pod bod mrazu.

Jihomoravanům Mareček doporučil, aby se zbytečně nezdržovali v místech, kde se nachází větší množství lidí. „Na chřipku nezabírají antibiotika, takže je zbytečné prosit lékaře, aby je předepsal. Důležité je hodně pít ,“ uzavřel ředitel.