Letadla v centru města potěšila třeba Brňana Jana Maška. „Líbí se mi, že se na výstavu může na náměstí podívat hodně lidí. Nejvíce mě zaujalo moderní letadlo, ale pěkná jsou všechna,“ prozradil muž.

Výstava představuje průřez československým letectvím. Lidé si mohou prohlédnout stroje z padesátých let minulého století i zástupce moderních letounů. „Na náměstí je například letadlo L-29 Delfín z přelomu padesátých a šedesátých let. Byl to jeden z nejúspěšnějších produktů naší výroby. Vyrobili jich asi 3500 kusů,“ uvedl operační ředitel Blue Sky Service, která zajišťovala montáž letadel, Jakub Jasaň.

Ilustrační foto
Milionové rande seznámí 1918 lidí. Sexuální menšině vadí stejný počet mužů a žen


Poprvé v České republice lidé viděli moderní letadlo ONIX s elektrickým pohonem. Na náměstí je i větroň s přidělaným proudovým motorem.

Výstava bude pokračovat i v pátek a o víkendu. „Zájemci uvidí vesmírný stan s družicí Magion, výstavu o Vladimíru Remkovi nebo dvacetikilový meteorit,“ uvedl za organizátory Ondřej Morávek.

Fotbalový stadion v Srbské ulici v Brně. Ilustrační foto.
První liga v Brně zůstane. Zbrojovku vystřídá Opava, za čtvrt milionu na zápas

V parku na Moravském náměstí organizátoři od pátku do neděle přichystali třeba ukázky dronů a historické letištní techniky.