Střih do dnešních dní. Ve středu si jako majitel a kouč v jedné osobě po boku stovek zaměstnanců plní sen generací sportovních fandů v kraji. Kometa po jednapadesáti letech slaví titul.

A i když to klubový šéf vždy zamlouvá, má hlavní podíl na tom, že Kometa na přelomu tisíciletí neskončila ve vzpomínkách fanoušků. „Má tah na branku. Jde tvrdě za svým cílem a neuhýbá z cesty. Je to prostě člověk na správném místě," popsal zaměstnavatele tiskový mluvčí klubu Michal Chylík.

Hokejisté Komety slaví dvanáctý titul.
Obrození Komety: ze srabu ve Vyškově až k titulu

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Také on pamatuje těžké začátky. Už od přelomu tisíciletí moderuje zápasy Komety. „Ve starém Rondu to byl po technické stránce pravěk," směje se Chylík.

Pravěk to byl po více stránkách. Jen namátkou: Zábranský se musel soudit o svou pozici v klubu, led v zastaralém Rondu býval v hrozném stavu a halou se linul zápach párků.

Květen 2005, kdy se Zábranský začal spolupodílet na chodu klubu, však znamenal zlom. Spolu s manažerem brněnských veletrhů Egbertem Zündorfem začali přeměňovat ruinu v kolos. „Bez Libora by tady Kometa nejspíš už nebyla. Než do toho vstoupil, vypadalo to, že zmizí z povrchu zemského," přemítal bývalý obránce Komety Jaromír Meixner.

Modrobílý klub z Brna postupně začal sbírat úspěchy. 2005 play-off první ligy. 2009 návrat extraligy do Brna. 2010 kompletně opravená hala. 2012 první extraligové stříbro.

Pojem Kometa se navíc stal jedním ze základních atributů města. Spolupracuje s brněnskou filharmonií, největším pivovarem ve městě, fungují tam oficiální komeťácké restaurace, klubový šéf dokonce založil soukromou mateřskou školu Kometka. Do projektu Království Komety je zapojených okolo padesáti obcí v kraji. Na zápasy dojíždějí fanoušci z celé republiky. „Léta mám permanentku. Vždycky se těším na výbornou atmosféru," řekl třeba starosta Moravského Krumlova na Znojemsku Tomáš Třetina.

Mistři! 51 let čekání skončilo. Kometa má titul.
Věřit jsem začal třicet vteřin před koncem, říká kapitán Komety Leoš Čermák

Z Komety se za dvanáct let stala organizace pevně propojená s Brnem. A od včerejška spolu s Jihlavou také nejúspěšnější klub v historii nejvyšší soutěže.

Šéf klubu odmítá symboliku. Přesto po dvanácti letech v čele dovedl klub k dvanáctému titulu. A včera, devatenáctého dubna, se na Brno začal sypat sníh. Ledový pozdrav z nebes pro Kometu. A celé Brno.

Unikátní plakát mistrů hokejové extraligy a příloha o cestě brněnské Komety za titulem• Jak Kometa vstala z popela za éry Libora Zábranského
• Kdo se podílel na historickém titulu po 51 letech
• Fotogalerie fanoušků z oslav
• Jak se slavilo před 51 lety
• Jak vypadá projekt návratu za Lužánky
• Rozhovory, analýzy, zajímavosti
• A spoustu dalšího čtení
• Na 16 stranách již v sobotu 29. dubna!