Celý případ začal už před dvěma roky. „Tehdy jsme odhalili vietnamského padělatele a jeho společníka a zároveň zlikvidovali jejich dílnu ve Znojmě. Přestože byl Vietnamec odsouzen k podmíněnému trestu, dosud nepravomocnému, ve své nelegální činnosti nepolevil a našel si zdroj padělků jinde," uvedla mluvčí celníků Lada Temňáková.

Zkontaktoval se s Vietnamkou v Praze, která svým zbožím zásobovala nejen tržnice na Znojemsku, ale i pražskou Sapu či holešovickou tržnici.

„Využili jsme situace, kdy kurýr, další Vietnamka, pro něj převážela z Prahy do Znojma novou zásobu CD a DVD pro prodej na tržnici a zasáhli na dvou místech současně. Ve Znojmě jsme zadrželi u autobusu kurýra a bývalého padělatele při převzetí zboží a zároveň padělatelka v Praze uvítala nečekanou návštěvu celní správy s příkazem k domovní prohlídce," popsala zásah Temňáková.

V pražském bytě celníci zadrželi značné množství materiálu.   „Téměř čtyři tisíce sedm set kopií s hudebními tituly, tři tisíce tři sta kopií s filmovými tituly, dva tisíce tři sta nosičů bez záznamu, tři počítače s osmi vypalovacími mechanikami, osm externích vypalovaček, sedm tiskáren, tři multifunkční zařízení, dva externí disky, jeden skener a třicet kilogramů bookletů a obálek," vypočetla mluvčí.

Za trestný čin porušování autorského práva hrozí pachatelům propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty, peněžitý trest případně i trest odnětí svobody až na pět let.

„Jednalo se o závěrečnou fázi rozpracovaného případu nelegální výroby a distribuce hudebních a filmových nosičů. Dlouhodobé sledování, odposlechy, prohlídky a systematická práce přinesly svůj výsledek," dodala Temňáková.