Téměř o dvě koruny zlevnila například síť čerpacích stanic EuroOil, kterou provozuje státní společnost Čepro. „Na totemech našich čerpacích stanic řidiči od středy uvidí nižší cenu nafty a benzínu téměř o dvě koruny, neboť v důsledku snížení spotřební daně poklesne i odvod DPH,“ přiblížil generální ředitel společnosti Jan Duspěva.

Zmíněná společnost má čerpací stanici také v Jedovnicích na Blanensku, kde tankuje i Radka Fadrná z nedaleké Krasové. „V pondělí stál litr nafty čtyřicet šest padesát. Ve středu, když jsem jela kolem, tak čtyřicet pět korun a deset haléřů. Mohla jsem ušetřit, ale zase to tak nehrotím. Jezdím sice denně do práce ale jen pár kilometrů a pak rozvážím syny na fotbal. Palivo není v naší domácnosti zatím klíčová položka,“ řekla ve středu Deníku Rovnost žena.

Zásah hasičů při nočním požáru restaurace v Brně.
Půlnoční požár zlikvidoval brněnské bistro, podívejte se na zásah hasičů

Ekonomové se domnívají, že zlevnění paliva bude krátkodobé, protože na světových trzích znovu zdražuje ropa. „Stát na čtyři měsíce snižuje spotřební daň z nafty a benzínu o korunu padesát, což je u nafty snížení až na minimální sazbu danou evropskou směrnicí. Po započtení DPH může cena pro řidiče na pumpách klesnout až korunu osmdesát,“ slíbil ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ne všichni ale na snížení spotřební daně reagovali zlevněním. Stejnou cenu zachovaly například sítě Prim nebo Tank ONO. Jeho spolumajitel Jiří Ondra uvedl, že se zlevněním ani nepočítá, spíše od pátku ještě zdraží. „V průběhu posledních pěti dnů rafinérie zdražily benzin a naftu o dvě koruny, takže je kupujeme o padesátník dráž,“ vysvětlil důvody Ondra.

Brněnský dopravní podnik nově testuje v autobusech kolizní kamery, které řidiče upozorňují na riziko střetu s chodci, motorkáři nebo cyklisty.
Blikající žlutá upozorní na srážku: v Brně testují kamery, vidí do mrtvých úhlů

Ondra si myslí, že ke zdražení budou muset přistoupit i velké sítě čerpacích stanic. Vysvětlil, že ještě před několika dny měly oproti Tank ONO cenu vyšší i o pět korun, takže měly určitý prostor ke zlevnění. Ostatně ani ekonomové nedávají nějakému dlouhodobějšímu zlevnění příliš velkou šanci. „Po dohodě o embargu na ruskou ropu cena této suroviny vzrostla. Počítám, že do poloviny června bude cena pohonných hmot stejná, ne-li vyšší,“ míní třeba analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Někteří Jihomoravané v uplynulých měsících na nárůst cen pohonných hmot reagovali tím, že cestování autem omezili. „Mnohem víc teď jezdím na skútru, elektrické čtyřkolce a elektrokole. Podnikání v autodopravě jsem, zdá se, také zapíchnul včas. Všechno zdražuje neuvěřitelným tempem. Autem už jezdím minimálně. Zastropovat ceny paliv je ale podle mě nesmysl. Problém s nárůstem cen mají po celém světě a myslím si, že u nás je v porovnání se zahraničím ještě dobré,“ poznamenal jeden z jihomoravských řidičů Vladimír Vaněk.