Veřejnou výzvu primátora k odevzdání rezortu považuje za nekorektní a nahrazení sebe náměstkem primátora Richardem Mrázkem za špatné. „Nemyslím si, že je to správně. Nevím, co chce v oblasti dopravy do konce volebního období změnit a co se dá urychlit,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost stávající náměstek primátora pro kulturu a sociální věci Matěj Holan.

Matěj Hollan•Narodil se v Brně v roce 1984.
•Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity vystudoval bakalářský obor muzikologii.
•Čtyři roky působil jako předseda v občanském sdružení Brnění.
•Věnoval se především regulaci hazardu či vystupoval proti záměru vybudovat podzemní garáže pod Zelným trhem.
•V dubnu 2013 získal od Nadace Charty 77 Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost.
•V červnu 2014 založil politické hnutí Žít Brno a jako jeho lídr se stal brněnským zastupitelem a zastupitelem městské části Brno-střed.


Je podle vás Richard Mrázek vhodným člověkem pro převzetí rezortu dopravy?
Nemyslím si, že je to správně, ale domluvili jsme se v koalici, že my tímto způsobem vyhovíme hnutí ANO a hnutí i zbytek koalice vyhoví nám v dalších projektech. Jak se kolega Mrázek vyjadřuje i pro váš deník, že neví, co do voleb stihne urychlit, já to taky nevím. Podle mě je to předvolební krok hnutí ANO. Vesměs i chápu, že si to chce kolega Mrázek rezidentní parkování odřídit, ale primárně je to vymezování se před volbami. Jak jsem říkal, jsem zvědavý, jak bude v létě město vypadat.

Poznamenala změna kompetencí v oblasti dopravy spolupráci v koalici?
Doufám, že do budoucna spolupráci nepoznamená. Jediné, co si tím primátor odšpuntoval je to, že o problémech budu mluvit veřejně a budu případně kritizovat i Richarda Mrázka, pokud si budu myslet, že kroky, které v dopravě dělá, jsou špatně.

CELÝ ROZHOVOR S MATĚJEM HOLLANEM SI PŘEČTĚTE V SOBOTNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.