Je to mezinárodní ostuda. Tak vidí bývalý přednosta stanice v Šatově na Znojemsku Emanuel Hejč objekty skladů u nádraží. Rozpadající se budovy u trati totiž vidí stovky turistů, přijíždějících vlakem z Vídně do Znojma.

Expřednosta se zlobí. „Šatov je pohraniční stanicí, která by měla reprezentovat zemi při vjezdu mezinárodních vlaků do republiky. Namísto reprezentace státu vidí cestující vykradené, zdevastované a rozpadající se budovy skladiště,“ uvedl Hejč.

Kritik se snažil spojit jak s vedením městyse, tak se Správu železniční a dopravní cesty (SŽDC), která má na starosti objekty nádraží v zemi. „Loni jsem požádal ředitele SŽDC v Brně, zda je možné řešení. Odpověděli mi, že skladiště jsou Českých drah a že jim moji kritiku postoupili,“ dodal Hejč.

Ilustrační foto.
Vybírali kroje do muzea krajánků

Starostka městyse Lenka Stupková tvrdí, že by nevzhledné budovy u nádraží měly časem zmizet. „Aktuálně s Českými drahami řešíme vodovodní řad do této oblasti. Dalším tématem bude odstranění bývalých skladů,“ naznačila Stupková.

České dráhy tvrdí, že sklady v Šatově zdevastovali bezdomovci „Vzhledem k lokalitě jsou terčem útoků lidí bez domova a jiných skupin tohoto charakteru. Regionální správa majetku Brno již několikrát objekty zabezpečovala a bude v tomto úsilí pokračovat. S přihlédnutím k současnému stavu budov přistoupí správa k jejich demolici,“ konstatovala mluvčí drah Gabriela Novotná.

Nepěkných budov, jak přímo železničních stanic, tak především bývalých skladů, je u železnice na jihu Moravy celá řada. Jednou z takových je zastávka v Rohatci na Hodonínsku. „Zděné objekty jsou poškozené vandalským zásahem, zejména sprejery. Správa pozemních staveb počítá s opravou těchto objektů v rámci údržbových prací na rok 2020. Podobných staveb, které vyžadují obdobný zásah, má Správa pozemních staveb ve svých obvodech větší množství, a tak jak dovolují kapacitní možnosti dodavatelských subjektů, snažíme se jednotlivé opravy provádět,“ sdělila mluvčí SŽDC Nela Friebová.

Ilustrační foto.
Chtějí lépe chránit krajinu. Rozhodnou, co bude se Soutokem

Nevzhledné skladovací prostory nabízí aktuálně k pronájmu České dráhy ve Veselí nad Moravou. „Jsou zde i další budovy. Nepěkná budova je kromě Rohatce i v Zaječí. Ale podobných je pravdu hodně. SŽDC u nich obvykle vymění jen okna a je jim jedno, že budovy jsou neobyvatelné,“ podotkl Radek Tyl, který na dráze pracuje.

Naopak SŽDC v těchto dnech dokončuje opravu například budovy žeezniční stanice ve Znojmě.