Loni prověřili v laboratoři celkem jednašedesát vzorků, teď oznámili, že deset jich nevyhovělo. „Kromě vody byly další tři vzorky obohacené větším množstvím cukru, některé měly neodpovídající objem či obsah alkoholu,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Burčák. Ilustrační foto.
Na burčák si letos zájemci počkají. Bude nejdříve za dva až tři týdny

V roce 2018 odebrali inspektoři k rozboru čtyřiačtyřicet vzorků, nevyhovělo pět. Počet hříšníků se tedy navýšil dvojnásobně. Burčák byl vždy od výrobců z jihu Moravy, ale prodávaný v podnicích po celé republice. „Jsem rád, že se inspekce nenechala uchlácholit dobrými výsledky z předchozích let a pokračuje v přísných kontrolách i nadále,“ reagoval prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Pohled na Jakubské náměstí v Brně. Přes léto je zde živo dlouho do noci, což vadí místním obyvatelům.
Už žádné pivo na zemi u kostela. Pravidla na Jakubském náměstí v Brně zpřísní

Prodejní sezona burčáku, což je částečně zkvašený mošt vyrobený z hroznů sklizených v České republice, trvá od srpna do prosince. Jeho falšování se považuje za klamání spotřebitele. Od inspekce hrozí pokuta až padesát milionů korun.