K přestěhování sídla na náměstí se firma rozhodla i kvůli tomu, aby měla pod jednou střechou všechny dceřiné společnosti. I proto dojde k menšímu rozšíření budovy o zadní trakt.

Nový vzhled stavby navrhl architekt Tomáš Hruška. „Ponechali jsme původní skelet z osmdesátých let, před který jsme umístili moderní konstrukci. Budova bude v regionu opravdu unikátní, snažili jsme se ale, aby co nejvíce zapadla do okolní zástavby,“ vysvětlil Hruška, který navrhuje stavby hlavně na Slovácku.

Světélkující romantika v břeclavských ulicích. K výročí sametové revoluce prošel městem dvoutisícový průvod dětí s lampiony.
OBRAZEM: Břeclavské ulice rosvítily dva tisíce lampionů

Největší plochu budovy zaberou kanceláře, ve kterých zaměstnají asi sto dvacet lidí. Ti budou mít k dispozice také terasu, jídelnu nebo relaxační zónu. „V nejvyšším patře, kde obvykle sedí vedení firem, budou prostory pro odpočinek zaměstnanců s krásným výhledem na zámek a Mlýnský náhon,“ doplnila manažerka Pavlicová. Podobu vnitřních prostorů nyní dokončují.

Stavbaři objekt vybaví několika ekologickými technologiemi, na její střeše budou osazené solární panely. Šetřit životní prostředí bude i úsporné vytápění nebo nádrž na zachycení dešťové vody. Pro auta bude vybudováno i parkoviště s kapacitou zhruba čtyřicet míst a zaměstnanci si budou moci dobít také své elektromobily.

Ilustrační foto
Průjezd ulicemi Mikulova komplikují opravy silnice

Nové sídlo bude přístupné pouze pro zaměstnance a klienty firmy. „Krátce po dokončení plánujeme slavnostní odhalení prostor a veřejnost si zmodernizovanou stavbu prohlédne na dni otevřených dveří,“ popsal Tomáš Kucej z marketingového oddělení ZFP Group.

Bývalé sídlo firmy v ulici 17. listopadu přitom brzy získá nové využití. Přestěhují se do něj totiž zaměstnanci České pojišťovny právě z budovy na náměstí.

Lipová alej u hradu Veveří. Alej spojuje dvě silná místa - kostelík nanebevzetí panny Marie vystavěný přibližně ve 13. století se středověkým hradem Veveří. Říká se, že tato místa nespojuje pouze alej, nýbrž i dosud neobjevená podzemní chodba.
Stromořadí mají soutěž krásy. Ve hře je také alej z Břeclavska

Většině oslovených Břeclavanů se nová podoba stavby zamlouvá. „Vypadá to pěkně, je to určitě zlepšení oproti stávajícímu stavu,“ zhodnotil vizualizace Miroslav Trnka.

JAN BOHÁČ