Investorem se stane soukromá společnost, které pak bude zdravotnické zařízení díky úsporám sumu splácet. A to po deset let. „Nemocnici to nestojí ani korunu," poznamenal ředitel Jiří Jurník.

Princip: náklady nemocnice zůstanou nyní stejné, ale… „Kdybychom počítali, že za energie platíme ročně deset milionů a po opatřeních spadnou na polovinu, uspořených pět milionů půjde na splátku. A po deseti letech tak zůstane pouze ta polovina," vysvětloval ředitel. Dodavatel za úspory i návratnost ručí.

Jestliže se projekt v Břeclavi osvědčí, kraj zamýšlí jeho uplatnění také na dalších místech. Technologické zásahy skončí příští rok, týkat se budou například výměny kotlů.

PENÍZE Z HUSTOPEČÍ

Modernizaci ocenil jihomoravský radní z Podivína Igor Chlup, který se v novém volebním období stane šéfem rezortu zdravotnictví. Ve vyjádření pro Břeclavský deník Rovnost nemocnici slíbil maximální podporu. „Jsem z okresu, takže informace o nemocnici mám. Její kondice není úplně ideální, ale chci jí pomoci k získávání všech možných dotací. Letos si nemocnice žádala o magnetickou rezonanci, což se nepodařilo. Věřím, že tento rok to dopadne dobře. Břeclavané si zaslouží, aby vybavení odpovídalo dnešní úrovni," sdělil radní.

Kromě okresního města se zásahů dočká také nemocnice v Hustopečích. Vedení v čele s ředitelem Karlem Doležalem se připravuje na koupi nových přístrojů či opravy budovy, v níž byla dříve gynekologie a poté ředitelství. Investovat tam chtějí celkově deset milionů korun, které poskytl Jihomoravský kraj. „Na stavební úpravu se koná výběrové řízení. Do budovy chceme přesunout některé ambulance z polikliniky," oznámil Doležal.

Opravy se dotknou rovněž trafostanice, cena se blíží ke dvěma milionům korun. „Do budoucna máme plánů více. Do roku 2020 chceme stavebně zasáhnout v místech s bývalou jednotkou intenzivní péče a ARO. Jde ale 
o věc, která bude zřejmě řešená až v prosinci na krajském zastupitelstvu," dodal ředitel.

Už o čtvrtečním podvečeru schválili pomoc zastupitelé v Hustopečích. Jde 
o 190 tisíc korun na zakoupení videogastroskopu pro gastroenterolo­gickou ambulanci. Podmínkou dotace je, že přístroj zůstane ve vybavení nemocnice – 
v budově polikliniky – minimálně tři roky.