Rady, jak jezdit bezpečně i za tmy, najdou nyní lidé v ucelené učebnici. Podobná podle odborníků z brněnské techniky na trhu dosud chyběla. „Lektoři v autoškolách museli čerpat z řady neúplných informací, ze kterých bylo těžké připravit výuku,“ uvedl za tvůrce projektu Robert Kledus.

K nápadu vytvořit učebnici pro autoškoly se autoři dostali postupně. „Nejdříve jsme pracovali na podkladech pro znalce při vyšetřování dopravních nehods chodci za snížené viditelnosti. Přímo na silnici jsme prováděli různé experimenty. Teprve pak jsme se rozhodli využít naše zjištění i k něčemu jinému, a to ke zlepšení výuky v autoškolách,“ vysvětlil Kledus.

Obrovské štěstí měl student brněnského gymnázia ve Vídeňské ulici. Když přebíhal silnici, srazila ho protijedoucí tramvaj. Chlapec vyvázl jen s tržnou ránou na noze.
VIDEO: Vběhl pod tramvaj. Student se podruhé narodil, teď poučil jiné

Brněnští experti se proto spojili s Asociací autoškol České republiky a vytvořili zásady, které školy mohou zařadit do výuky. „Cíl je zdokonalit vzdělávání řidičů. Tématu by se v autoškole věnovali hodinu až dvě. Uvědomí si, jak světelné podmínky ovlivňují kvalitu zraku, jako je ostrost nebo to, na jakou vzdálenost dokážou reagovat na podněty. Je třeba, aby se o tom lidé nedozvídali v soudní síni, ale už v autoškole,“ řekl Kledus.

S řízením za tmy mají podle něj lidé problém. „Ve většině případů má srážka auta s chodcem fatální následky, část chodců při nočních dopravních nehodách umírá. Je třeba se problému více věnovat,“ doplnil.
Potvrzují to i policisté. Jen v listopadu v Brně srazila auta třiadvacet chodců, z toho osm dětí. „Příčina kolizí je často nepozornost řidičů i chodců a také snížená viditelnost,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Učebnici i s instruktážními videi zájemci najdou na webu Asociace autoškol. Příručku vítá třeba řidič Tomáš Jakeš. „Spoustě lidí dělá řízení problém i ve dne. I když poslední dobou nosí reflexní prvky více chodců, je dobré se připravit,“ uvedl.

Ilustrační obrázek
Chodci v ohrožení: kolizí lidí s auty v kraji přibývá