Průtah Vacenovicemi na Hodonínsku je nebezpečný hlavně pro cyklisty. Tak zhodnotila stav hlavní komunikace v obci starostka Jana Bačíková. „Především kolem kanálů jsou velké výškové rozdíly,“ upřesnila. Vacenovická silnice patří k těm, které se letos v na jihu Moravy dočkají opravy.

Kraj dá ze svého rozpočtu na údržbu a opravy silnic druhých a třetích tříd téměř devět set milionů korun. Z toho 184 milionů půjde na rekonstrukce vozovek a mostů, zbytek využijí na jiné výdaje. Největší část z krajského rozpočtu padne na provoz a běžné opravy silnic, kam spadají třeba opravy výtluků či zimní posyp.

Ilustrační fotografie.
Nemocnost v kraji klesá u předškoláků a školáků. Epidemie chřipky ale trvá dál

Mezi náročnější stavby patří oprava průtahu v Oslavanech na Brněnsku. „Dělníci nyní pokládají splaškovou a dešťovou kanalizaci a vodovody,“ sdělil starosta Vít Aldorf. Náklady jsou zhruba osmdesát milionů korun.

Kromě Vacenovic a Oslavan se silničáři chystají v kraji na řadu dalších rekonstrukcí. „Můžu zmínit dokončení opravy průtahu a mostu v Kravsku na Znojemsku či přestavbu dvou mostů v Lomnici na Brněnsku. Plánujeme opravu Jihlavské ulice v Brně, silnice mezi Žernovníkem, Luběm a Unínem či průtahu Bzencem na Hodonínsku nebo Rousínovem na Vyškovsku,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Roman Hanák.

Opravy v kraji

- Blanensko: silnice mezi Žernovníkem, Lubě a Unínem na Brněnsku
- Brno: Jihlavská ulice
- Brněnsko: průtah Oslavany, přestavba dvou mostův Lomnici
- Hodonínsko: průtah Vacenovicemi a Bzencem
- Vyškovsko: průtah Rousínovem
- Znojemsko: průtah a oprava mostu v Kravsku

Opravu poslední jmenované silnice si pochvaluje například Anna Hladilová z Rousínova, překousne i případná omezení v dopravě. „Bez nich se podobné opravy nedají dělat,“ konstatovala.

Představitelé kraje dlouhodobě spolupracují i s Centrem dopravního výzkumu na vytipování nehodových míst. „Udělali jsme bezpečnostní inspekce všech silnic druhých tříd v kraji. Výsledky jsme předali správě a údržbě silnic a sloužily jako jeden z podkladů při plánování oprav a úprav za účelem zvýšení bezpečnosti,“ uvedla za centrum Veronika Valentová.

Na opravy silnic využívá kraj také peníze z evropských zdrojů. „Na pondělní radě jsme schválili rekonstrukci silnic mezi Hajany a Želešicemi na Brněnsku a Uherčicemi, Vratěnínem a Rancířovem za celkem 175 milionů korun,“ vyjmenoval Hanák.

Smog. Ilustrační foto.
Vzduch na vsi? Někde i jako v Moravskoslezském kraji

Druhý jmenovaný úsek je v havarijním stavu. „Před třemi lety jsme měli přes dvaapadesát procent silnic v havarijním nebo nevyhovujícím stavu, dnes je to zhruba sedmadvacet procent,“ srovnal Hanák.