Goldemud poukázal, že to je v historii Vyškova poprvé, co si radní refundace, mzdu za dobu výkonu funkce, kterou dostanou od zaměstnavatele, ale proplatí ji stát, nárokují. „Máme nově tři uvolněné místostarosty, kteří jsou všichni placení. Kromě toho už máme i radní, kteří kromě odměny za výkon člena rady pobírají refundace,“ vadí mu.

S tím nesouhlasí starosta Karel Jurka. „Postup je zákonný. Využívají ho v zastupitelstvech jiných obcí i v kraji. Nejsou to peníze pro radního. Ten má ze zákona nárok na opuštění práce pro vykonávání mandátu. Má právo na placené volno. Pak vzniká povinnost obce mu nahradit uniklou mzdu,“ vysvětlil.

Ilustrační foto
Akce jako z thrilleru! Policisté honili v kanálech muže převlečeného za ženu

Náklady podle něj nyní ještě vyčíslit nelze. „Někdy zasedání začíná v jednu hodinu, někdy ve tři. Náhrada je tak pokaždé jiná. Jedná se ale o pár hodin v měsíci. Nicméně zpětně budou náklady vysledovatelné. Můžeme je sdělit třeba po roce,“ ujistil Jurka.

Možnost využívají také zastupitelé a radní v Hustopečích na Břeclavsku. „Od minulého volebního období mají radní dokonce povinnost tak činit. Například jedním z nich je ředitel školy. Jednou za čtrnáct dní je na radnici celé úterý. Svou mzdu tedy refunduje,“ zmínila starostka Hana Potměšilová.

Žena se zranila o nastraženou šňůru.
Břeclavanka se na zastávce zranila o nastraženou šňůru

S refundacemi nemají problém ani v Blansku, kde na ně vyhrazují peníze už při tvorbě rozpočtu. „V minulém volebním období je využívali tři zastupitelé, nyní dva. Částky specifikovat nemůžeme, ale jedná se o průměr ze mzdy,“ přiblížila Monika Zátiková z oddělení sekretariátu starosty.

Naopak v Břeclavi se na refundace mezd po vzoru Vyškova nechystají. „Tato praxe u nás nikdy nebyla,“ řekl mluvčí tamní radnice Jiří Holobrádek.

Stejně je tomu i v Hodoníně. „Refundace mezd po nás dosud nikdo nežádal. A to přesto, že u nás zastupitelstva začínají už v půl čtvrté odpoledne,“ sdělila mluvčí města Petra Kotásková. Ani ve Znojmě si zastupitelé ani radní mzdy nerefundují.

Ze života hodonínské letušky u saudskoarabských aerolinek.
Letuška z Hodonína doprovázela poutníky do Mekky

S tímto přístupem souhlasí Vyškovan Marcel Stloukal. „Myslím, že odměny, které politikům náleží, jsou dostatečné a pokrývají právě i případnou nepřítomnost v práci. Jenže ve státní správě se mrhá penězi,“ okomentoval muž.