Před několika týdny otevřeli nový bankomat v třítisícových Dolních Bojanovicích. „Vyzkoušel jsem ho hned první týden, mohl jsem si tak vybrat u nás z účtu mateřskou. Nemusel jsem jezdit do Hodonína, podobně jako řada dalších lidí, a to i z okolních obcí,“ svěřil se Jan Zugar, který se za zřízení bankomatu v obci zasazoval už před devíti lety.

Instalaci novinky předcházela anketa, v níž hlasovala více než polovina obce. „Pětaosmdesát procent bylo pro. Bankomat se osvědčuje, vypadá to, že se překročí potřebný počet výběrů,“ sdělila bojanovická starosta Eva Rajchmanová.

Ilustrační foto.
V Dolních Bojanovicích si lidé prosadili bankomat

Vedení radnic totiž se zástupci bank obvykle vyjednávají minimální počet výplat. Pokud ale lidé provedou méně výběrů, tak musejí obce doplatit dohodnutou částku.

Podmínky pro nový bankomat právě dojednávají v sousedních Mutěnicích. „Naši lidé o něj zájem mají, pracujeme na tom, abychom jim začátkem příštího roku vyhověli,“ uvedl mutěnický místostarosta Milan Mráz.

Ilustrační foto.
Obce řeší potíže s bankomaty. Lidé je chtějí, banky vzdorují

To v nejmenším městě na Znojemsku mění od února provozovatele bankomatu. „Ten současný po nás chtěl finanční plnění, tak jsme se domluvili s novým na určitém počtu výběrů,“ vysvětlil jevišovický starosta Pavel Málek.

Naopak v tisícovém městyse Sloup na Blanensku při jednáních s velkými bankami nepochodili. „V malé obci se jim bankomat nevyplatí. Neočekávají u nás dostatek výběrů, na které pak městys nemůže doplácet,“ řekl starosta Martin Mikulášek s tím, že vybrat do tří tisíc korun si místní nyní mohou na poště nebo benzínce.

Fotografie muže, který zkoušel trik s falešným krytem výdejního prostoru bankomatu v Hodoníne. Poznáte ho a pomůžete policii v pátrání?
Triky podvodníků u bankomatů? Skimming nahradila hradecká lišta. Skryje peníze

Právě na menší obce se chce se svými bankomaty zaměřit společnost Euronet. „Výše poplatku se odvíjí od smluvních poplatků jejich bank, takže výběr u nás je za stejných podmínek, jako z kteréhokoli bankomatu konkurenční banky,“ uvedl za Euronet Ondřej Kozák.

Bankomat stojí zhruba milion korun a další náklady mohou podle něj vystoupat i na stovky tisíc korun. „A to zejména kvůli pronájmu prostoru, pravidelnému doplňování peněz a odstraňování škod po vandalech,“ doplnil Kozák.

Největší síť bankomatů má v současnosti po celé republice Česká spořitelna. Na jižní Moravě jich má 139, z toho je mimo Brno čtyřiaosmdesát. „Řada má rozšířené funkce o možnost vkládat peníze. Nedávno jsme na všech našich bankomatech spustili okamžité platby, které na účet příjemce dorazí za několik vteřin,“ sdělil mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík.

Ilustrační fotografie.
Jevišovicím zůstane bankomat

Kritérií pro umístění bankomatu je podle něj několik. „Primárně se však hodnotí počet klientů, kteří by náš bankomat mohli využívat,“ dodal Kropík s tím, že nyní mají bankomatovou síť stabilizovanou.

Ekonom Lukáš Kovanda ale upozorňuje na to, že potenciál pro další bankomaty existuje. "Na světe je několik desítek zemí, více než šedesát, které mají větší počet bankomatů v přepočtu na obyvatele než Česko. Všechny země Visegrádské čtyřky mají tento počet vyšší, tedy jak Polsko, tak i Slovensko a Maďarsko. V tomto kontextu je tedy počet bankomatů v ČR poddimenzovaný a stále existuje "mezera na trhu" a poptávka po bankomatech nových," dodal ekonom s tím, že navíc objem hotovosti v české ekonomice nadále narůstá.