Do prvního zvířecího boxu, který otevřeli na Sokolovsku, lidé vkládají především mláďata ptáků či ježky, skončilo tam ale i štěně. „Box jsme umístili pro případ, že nejsme na stanici kvůli výjezdu. Pokud by ale lidé nezavolali nebo neposlali SMS, že do boxu zvíře umístili, mohlo by k jeho ošetření a záchraně dojít pozdě,“ řekl Deníku správce stanice Vladimír Tomáš Smolík.

Řada milovníků psů dokonce debatovala v posledních týdnech na sociálních sítích o možnosti využití podobného zařízení i u útulků pro opuštěné psy či kočky. Chtěli tak zabránit například uvazování psů u stromů či přehazování koček přes plot do psího útulku. „O boxu u brány útulku jsme uvažovali, ale vzápětí jsme to zamítli. Hlavní obavou bylo to, že bychom pak měli velice rychle zaplněné veškeré kapacity,“ vysvětlila vedoucí znojemského útulku Lenka Runkasová.

Loucký klášter ve Znojmě. Ilustrační foto.
V Louckém klášteře nabídnou víc vína. Znovín si pronajal další prostory

Zároveň upozornila na to, že se v poslední době v řadě případů daří domluvit s majiteli psů, kteří se o ně už nemohou starat. „Aby si je nechali alespoň do doby, než se sežene nový páníček. A my se jim s tím snažíme pomoct,“ sdělila Runkasová.

Proti je i člen Ligy na ochranu zvířat v Bzenci na Hodonínsku Marcel Řimák. „K nám do útulku přijedou lidé a přivezou koťata nebo psy, abychom se o ně postarali, a vůbec je nezajímá, že máme plno. Pokud bychom měli zmíněné boxy, tak co s těmi nebohými zvířaty v nich. Lidé by pak byli ještě více nezodpovědní a u koček by pak třeba ani neprováděli kastraci,“ myslí si Řimák.

Také Šárka Krakovská z Hodonína se domnívá, že by box usnadnil lidem zbavování se svých bývalých mazlíčků. „Myšlenka je to pěkná, ale po jeho zavedení bychom měli do týdne útulek plný. Navíc by mohlo být nebezpečné, pokud by někdo za noc strčil do boxu dva psy a ti by se tam pokousali,“ dodala Jarmila Jurová ze psího útulku v Blansku.

Zahájení výstavy Pro Krista pána... ve Vlastivědném muzeu v Kyjově. K vidění jsou unikátní betlémy od Martina Krista.
Betlém spojil s folklorem. Krist ho obohatil o kroje