Zastupitelka města za Žít Brno Hana Kašpaříková požádala krajský úřad o vydání auditu kontroverzních smluv dlouhodobého pronájmu brněnského letiště. Krajský úřad ale odmítl. „Zveřejnit jej nesmíme kvůli zákonu a nesouhlasu právní kanceláře," vzkázala instituce. Brněnský deník Rovnost proto oslovil renomované právníky, aby krajské Ne přezkoumali.

V případu se střetl autorský zákon a zákon o svobodném přístupu k informacím. Audit smluv totiž kraj považuje za autorské dílo, které bez souhlasu advokátní kanceláře nesmí zveřejnit. Podle Stanislava Kadečky z Právnické fakulty Masarykovy univerzity ale musí právní kancelář při práci pro veřejnou instituci počítat se zveřejněním. „Podle mého názoru je proto odmítnutí vydat informace s poukazem na autorský zákon ve většině případů vyloučené," uvedl.

Za pravdu mu dává také Vít Křížka z advokátní kanceláře Kalendová. „Úřad měl také posoudit, jestli zveřejnění povoluje licenční smlouva s advokátní kanceláří. To v rozhodnutí chybí," upozornil.

Kauza letiště
• V roce 2004 tehdejší lidovecký hejtman a nynější náměstek hejtmana Stanislav Juránek podepsal smlouvu na padesátiletý pronájem letiště v Brně.
• Po článcích MF Dnes o výhodnosti smlouvy a napojení Letiště Brno na KDU-ČSL zadal současný hejtman Michal Hašek audit, aby rozptýlil pochyby o nevýhodnosti pronájmu.

Nic takového přitom kraj nemá. Smlouva s kanceláří KŠD Legal, která pro kraj pracuje a audit zpracovala, zveřejnění neřeší. „Kanceláře jsme se ovšem dotázali na souhlas se zveřejněním," bránila se ředitelka krajského úřadu Věra Vojáčková s tím, že kancelář odmítla.

Městská zastupitelka Hana Kašpaříková o vydání auditu požádala, protože kauzu kolem brněnského letiště a uzavření padesátileté nájemní smlouvy dlouhodobě sleduje. „Chtěla jsem znát výsledky. S odmítnutím nesouhlasím a už jsem podala odvolání," okomentovala.

Se stanoviskem krajského úřadu, že zveřejnit audit nesmí, je v kontrastu slib hejtmana Michala Haška. Ten se před třemi týdny zavázal, že představí celý text analýzy na konci června. Svůj závazek zopakoval i nyní. „Nikoli pouze já, ale krajská rada zveřejní výsledky auditu třicátého června," vzkázal hejtman.

Hašek se tak už vzdaluje svému původního slibu – pokud totiž zveřejní jen výsledky auditu a nikoli jeho celý text, nelze jeho závěry nezávisle přezkoumat.

Pokud by hejtman Michal Hašek audit zveřejnil navzdory rozhodnutí svého úřadu, mohl by podle právníka Křížky nést osobní odpovědnost. „Ta může spočívat v náhradě škody, ale nelze vyloučit ani přestupkovou či trestněprávní odpovědnost," doplnil Křížka.

Nájemní smlouvu letiště podepsal před dvanácti lety tehdejší hejtman a současný náměstek Stanislav Juránek. „Audit jsem ještě neviděl," podotkl v úterý.

Juránek se přitom také účastnil zasedání rady na konci května, po kterém hejtman Hašek oznámil, že krajská rada znění auditu dostala a seznámí se s ním. Projednat ho přitom mají radní už příští týden.

Zastupitelce Kašpaříkové se také nelíbilo, že se krajský úřad vůbec nevyjádřil k druhé části její žádosti. „Chtěli jsme aspoň o závěr a částečné údaje, v zamítnutí to úřad neřeší," řekla.

Podle Stanislava Kadečky přitom úřad někdy má důvod informace neposkytnout. „Musí ale jasně zdůvodnit, proč. To v tomto případě chybí, což je podle mého názoru v rozporu se zákonem," objasnil.