Redakce Deníku Rovnost oslovila studenty Masarykovy univerzity a zeptala se jich v anketě, jaký na toto téma mají názor. Všichni dotázaní se vznikem genderově neutrálních toalet souhlasí a jejich používání by jim nevadilo. „O petici vím. Nepodepsala jsem ji, jelikož pro mě osobně to není podstatné, ale petici fandím. A klidně budu chodit na nebinární záchody (společné - pozn. red.),“ řekla například studentka Jitka Uhnavá.

Petici se snaží prosadit část studentů Masarykovy univerzity. Za dva týdny ji podepsalo přes čtyři sta lidí. Její autor vystupující pod jménem Jullian Charous už dříve zmínil, že se některým studentům Masarykovy univerzity stává, že nemohou nalézt toalety určené jejich pohlaví. „To může vyústit v nepříjemné situace a mít negativní dopad na jejich zdraví,“ napsal v petici Charous.

Ilustrační fotografie.
Podvedl 200 lidí: fantoma internetových bazarů dopadli jihomoravští policisté

Dle mluvčího univerzity Radima Sajbota je pro vedení petice novinkou a univerzitu dosud s tímto problémem nikdo neoslovil. Studenti to mohou udělat prostřednictvím akademického senátu konkrétní fakulty. Tam přes zástupce studentů lze vznést požadavek. „Pro nebinární osoby může být vybrat si mezi mužskými nebo ženskými toaletami velmi zraňující, proto bych tento typ toalet určitě uvítala,“ poznamenala třeba Tereza Tisová.

Genderově neutrální toalety už několik let fungují na některých školách ve Velké Británii, Spojených státech a Kanadě. V České republice se záchody, pro ty, kteří se necítí jako muži ani ženy, nacházejí například na jedné pražské soukromé škole International School of Prague.

MARIE BRÝŽOVÁ