Nejvíce světově významných osobností navštívilo International po roce 1989. Renezanci hotelnictví v šedesátých letech totiž zarazila okupace v roce 1968, kdy se hotely pod Čedokem, takzvaným Interhotelem staly z velké části takovým ubytovacím zařízením pro sovětské skupiny. „Po revoluci v devadesátých letech se však trh otevřel. A to nejen s veletrhy a Grand Prix," zmiňuje Řičánek.

Například v roce 1997 se v rámci hvězdně obsazeného tenisového turnaje na výstavišti uskutečnila v hotelu International módní přehlídka. „Byla to tehdy obrovská událost a chodily všechny tenisové hvězdy, co na turnaji hrály. Například Stefi Grafová, Mary Joe Fernandezová, Anna Kurnikovová, Anke Huberová a Jana Novotná. A některé z tenisových dam bydlely i u nás,“ vypráví Řičánek.

Charbulova ulice v brněnských Černovicích.
Kritika prodeje pozemku černovickému radnímu: Lež, šaškárna, obviňují se

Díky Grand Prix je Brno spojené také automotoristickým sportem a v Internationalu přebývali tehdy známí jezdci. „Hotel měl tehdy velmi dobré vztahy s Mercedesem a McLarenem, bydlel zde například David Coulthard nebo Michael Schumacher v roce 2008," jmenuje dlouholetý zaměstnanec hotelu.

V červenci 1964 tam přebýval i známý francouzský závodník Louis Chiron, který na nebezpečném přírodním Masarykově okruhu, na běžných silnicích a mezi stromy, vyhrál třikrát po sobě mezi lety 1931 až 1933.

Hotel ubytoval i řadu čelních politiků. Bydleli zde například všichni čeští prezidenti, Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman. „Byli jsme dokonce u jedné z nejvýznamnějších etap v historii Československa, respektive České a Slovenské republiky. A to u našeho rozdělení ve vile Tugendhat. Chystali jsme občerstvení a zázemí pro Václava Klause a Vladimíra Mečiara,“ doplňuje Řičánek.

Velké manévry

Zaměstnanci hotelu chystali také raut při návštěvě papeže Benedikta XVI. v Brně. „Bydlela u nás i Madeleine Albrightová, Milan Kundera, zpěvačka Zaza, herec Pierre Richard či Arnošt Lustig,“ pokračuje ve výčtu slavných osobností Řičánek.

Na konci března 1996 hotel International hostil i britskou královnu Alžbětu II. „Byly kolem toho velké manévry. Za bezpečnost plně zodpovídá český stát. Ke všemu jsou přesné instrukce a všechny složky musí být v pozoru. My jsme tehdy úzce spolupracovali s Magistrátem města Brna, britským velvyslanectvím v Praze a potažmo přímo s Buckinghamským palácem. Všechno jsme dlouho dopředu nacvičovali a myslím, že to byla velká událost jak pro hotel, tak hlavně pro Brno. Podobná akce se těžko bude v nejbližší době opakovat,“ přibližuje Řičánek.

Montáž mostního provizoria vedle současného mostu u Tomkova náměstí v Brně, který půjde na jaře k zemi.
Omezení před tunelem i poblíž Semilassa: rozkopané Brno potrápí řidiče

Královna v Brně strávila jen jeden jediný den a v hotelu nespala. „V Brně měla setkání s piloty RAF, pak byla na banketu, kterým jsme chystali, a poté měla jednání na Ústavním soudu. Já jsem měl možnost být s ní po celou dobu toho banketu a byla to pro mě velká zkušenost. Byl jsem jí tak nějak vyčleněn. Dodnes mi tady říkají Ten, co obsluhoval anglickou královnu," usmívá se nynější marketingový ředitel.

Nyní se hotel začíná probouzet po covidových omezeních. Už v sobotu se tam koná Diamantový ples. „Plesy se v hotelu International pořádají pravidelně už od od doby jeho založení, ale loni se z důvodu kovidových opatření neuskutečnil. Letos to tak bude ročník padesátý devátý. Plesy v hotelu International jsou nejstaršími plesy v Brně," podotýká Řičánek.