V teplých oblastech se melouny vysévají v květnu přímo na stanoviště, my je musíme mít již předpěstované z dubna, případně sazenice koupíme. Nejlepší jsou mladé rostlinky v rašelinových jiffech, v nichž je vysazujeme přímo na místo, abychom nepoškodili kořínky.

Z předpěstované sadby získáme první sklizeň plodů až o tři týdny dříve než z přímého výsevu. Předpokládaná doba výsadby na stanoviště je v našich klimatických podmínkách odpoloviny května do poloviny června.

Z pampelišek můžete připravit třeba sirup nebo detoxikační nálev.
Pampeliška lékařská vám pomůže s cukrovkou i celulitidou

Před výsadbou je dobré sazenice otužovat. Abychom jim zabezpečili co nejvíce tepla, použijeme černou netkanou fólii, která je dobře akumuluje, navíc brání v růstu plevelů a dobře propouští vodu. Sazenice by měly růst v dobrém kompostu nebo v organické hmotě s vysokou zásobou živin. Stanoviště volíme na slunci, chráněné proti průvanu a větru.

Vyplatí se i vysetí takzvaných kulisových plodin, jakými jsou například kukuřice nebo proso. V průběhu vegetace nezapomeneme na přihnojování, plnými hnojivy pro plodovou zeleninu zaléváme nejen ke kořenům, ale kropíme i listy.

Převzato z magazínu RECEPTÁŘ