Voličům Fiala vzkazuje, že žádné slepence nepřipadají v úvahu: „Lidem říkám, že jsou dvě možnosti. Buď zvítězí strany v čele s koalicí Spolu, které to chtějí dělat jinak, nebo tu bude vláda populistů a extremistů. Nejde o žádné strašení, ale o realitu. Vždyť hnutí ANO vtáhlo komunisty fakticky do vlády a k moci. Nijak se netají tím, že bude vládnout s SPD. Pokud to početně vyjde, není se o čem bavit. To si musí každý uvědomit. Buď budeme mít normální vládu a v politice se prosadí slušnost, kompetence a odpovědnost, nebo tu budou ti druzí.“

Zamýšlí se také nad zařazením Pirátů a STAN na pravolevé škále. „Samozřejmě víme, že Piráti jsou nová levice a máme problémy s některými jejich nápady. Přes svůj středolevý charakter však dává blok Pirátů a STAN najevo, že chce politickou změnu. To je pro nás důležité,“ podtrhuje.

Předseda ODS prozradil, jak chce jeho strana ročně ušetřit sto miliard korun na výdajové straně rozpočtu a co musí předcházet zrušení třinácti procent úřednických míst.

Obsáhle také hovoří o postavení České republiky v Evropské unii. „My nechceme referendum o setrvání v Unii vůbec připustit, protože to nedává žádný smysl. Nikdy jsme si nemysleli, že by Česká republika neměla být součástí EU, že to by byla nějaká cesta. Naopak tvrdíme, že v našem národním zájmu je být členským státem EU a samozřejmě NATO.“ Podle něj je také zbytečné nastolovat debatu o smyslu existence Severoatlantické aliance, jak to naznačil prezident Miloš Zeman. „Určitě bychom se ale měli bavit o tom, jak budou evropské země plnit svoje závazky a jak v rámci NATO udělají samy sebe bezpečnějšími,“ doplnil.

A jaké priority by jako premiér Petr Fiala prosazoval? Čtěte už v pátečním tištěném Deníku.