Podle přehledu o stavu stromů 17 500 druhům hrozí vyhynutí, v případě 440 druhů roste někde na světě méně než 50 zástupců daného druhu.

Počet ohrožených druhů stromů je dvojnásobný ve srovnání s počty ohrožených savců, ptáků, obojživelníků a plazů dohromady, uvádí se ve zprávě. "Tato studie je varováním pro všechny lidi na světě, že stromy potřebují pomoct," řekl generální ředitel BGCI Paul Smith.

Hady žijící ve vyloučené zóně Fukušimy lze využít ke sledování radioaktivní kontaminace
Hadi pomáhají u Fukušimy vědě. Dá se podle nich zjistit radioaktivita

Mezi nejohroženější druhy stromů patří například magnólie a stromy z čeledi dvojkřídláčovitých, které rostou v deštných pralesích jihovýchodní Asie. Situace ale není dobrá ani co se týče dubů, javorů nebo stromů z čeledi ebenovitých.

Udržení přirozených ekosystémů

Stromy přispívají k udržení přirozených ekosystémů a jsou považovány za klíčové v boji proti globálnímu oteplování a změnám klimatu. "Na každém druhu stromu záleží - kvůli milionům dalších druhů závislých na stromech i lidem na celém světě," řekl Smith.

Koronavirus.
V Jižní Africe objevili novou variantu covidu. Vědce znepokojila

Nejvíce ohrožených druhů stromů se vyskytuje v Brazílii, dále je to Indonésie, Malajsie, Čína, Kolumbie a Venezuela.

Největší hrozbu pro zachování druhů stromů představuje pěstování plodin, kácení a chov dobytka. Stále větší nebezpečí ovšem s sebou přináší i klimatická změna a extrémní projevy počasí.