Stavbaři stále častěji sahají po alternativních materiálech. Spíše kvůli nedostatku a ekologii, ale nyní i kvůli i růstu cen. A volí nové technologie. „Pokud taková možnost existuje, firmy se skutečně snaží využít alternativních i recyklovaných materiálů. Je to nutné kvůli ochraně životního prostředí. Jejich cena ale není výrazně nižší,“ řekl Deníku prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví  Jiří Nouza.

Vila Čertův vršek či stěny bytového komplexu Emila Kolbena v Praze, parkourová hřiště a další. To jsou pilotní stavební projekty v Česku využívající takzvaný rebetong. Jde o nový alternativní materiál, který vznikl recyklací stavební suti. Představila ho společnost Skanska ve spolupráci s českou vývojovou firmou Erc-Tech. „Náhrada přírodního kameniva v betonu recyklovaným s sebou přináší výhody v environmentální i ekonomické rovině,“ sdělili jejich zástupci na odborné konferenci.

Mezi lety 2015 až 2020 skončilo ročně na tuzemských skládkách až 22 milionů tun stavebních a demoličních odpadů. Ilustrační foto
Z PET lahví dělají dveře, cihly znovu použijí. Stavebníci šetří a recyklují

Podle odborníků v současné době tvoří inertní stavební suť v průměru téměř padesát procent z celkové produkce odpadů v Česku i Evropě. Jen u nás vzniká ročně okolo čtyř milionů tun. Většina končí na skládkách. „Pouze patnáct procent je recyklováno a znovu využito, a to převážně s nízkou přidanou hodnotou jako zásypové, podkladní nebo stabilizační vrstvy,“ zaznělo od zástupců stavební firmy.

Český patent, na jehož základě Skanska rebetong vyrábí a používá jako první na světě, se rozšířil již třeba do Asie i na Nový Zéland. „Rebetong jistě potenciál má, jak velký, či malý, ukáže čas,“ řekl Nouza.

Náhrada za železo a ocel

Stavební segment aktuálně čelí také kritickému nedostatku železa. Firmy také mění plány výstavby tak, aby minimalizovaly použití materiálů, které chybějí. Například tyče vhodné ke zpevňování betonu – výztuže na bázi epoxidové pryskyřice – jsou posílené skelnými vlákny.

„Výztuž je odolná vůči korozi, až třikrát pevnější a čtyřikrát lehčí než ocel. Zároveň se jedná o materiál nemagnetický a chemicky odolný. Je také elektrickým izolantem, nevede teplo a neztrácí své vlastnosti při změně teplot. Je také levnější a rychle dostupný,“ vyjmenoval výhody nového materiálu Matúš Jaremko z firmy Tesla FiberoX.

Jeden ze vzorových kontejnerových domů
Z kontejnerů vyrobí kavárny či větší domy. Firma z Lednice uspěla i v Africe

Alternativní řešení se ale dotýká i jiných segmentů.

Využití odpadu

Například výrobce dveří Sapeli aktuálně čelí růstu cen materiálů, ze kterých vyrábí rámy dveří. Týká se to především smrkového dřeva. Firma proto začala testovat použití recyklovaných materiálů, jako jsou PET lahve, krabice od mléka nebo i přírodní lněné vlákno. První dva materiály firma zatím testuje, jedny dveře s výplní ze lněného vlákna již má v nabídce.

Řešením jsou také moderní technologie a možnost využití 3D tisku. Příkladem je pražská zastávka tramvaje v Bubenči s přístřeškem vytvořeným technologií robotického 3D tisku vysokopevnostního betonu na 3D tiskárně. Výroba jednotlivých dílů přístřešku trvala šestatřicet hodin, váží dvě tuny.