Svatovavřinecké slavnosti

KDY: pátek 7.8. od 18.30 až pondělí 10.8.
KDE: Masarykovo Náměstí, Hodonín
ZA KOLIK: pátek a sobota zdarma, neděle 70 korun, pondělí 50 korun


Čtyřdenní dávku folkloru, hudby i divadla si užijí účastníci Svatovavřineckých slavností v Hodoníně. Na tamním Masarykově náměstí startují v pátek v půl sedmé večer koncerty kapel a skončí hodovou recesí v pondělí v noci. Přestože je letošní program slavností nabitý, museli pořadatelé kvůli hygienickým opatřením některé oblíbené události zrušit. „Návštěvníci letos neuvidí například historický průvod i historické ležení, obejít se budou muset i bez jarmarku a stánků na Národní třídě, ty ale najdou v areálu akce, po celém náměstí od kostela až po radnici včetně staré tržnice,“ nastínil ředitel pořádajícího Domu kultury Marcel Řimák.

Páteční program pod názvem Hodonínský Vavřínek láká na originální muzikantské duo Mirek Kemel a Vladimír Javorský. Od osmi večer je vystřídá Ota Balage Band feat. Tereza, před desátou zahraje Countrio a po půlnoci Bulvaar.

Sobotní Svatovavřinecký jarmark zahájí divadlo pro děti. Pohádku O pejskovi a kočičce jim předvedou herci souboru Sem Tam Fór. Od dvou hodin odpoledne si přijdou na své příznivci folkloru. „Zahraje cimbálová muzika Dur, pobaví Dětský folklorní soubor Duběnka, Folklorní soubor Erteple, Valša Holíč a zatančí Hodonínské mažoretky,“ pozval Řimák.

Příznivce tvrdší muziky potěší od pěti hodin večer kapela Doctor Victor, poté rozpálí podium slovenská rocková skupina Desmond a v devět večer nezaměnitelná zpěvačka Lenny. Noc pak zakončí Premier a Exargema. Na páteční a sobotní program Svatovavřineckých slavností je vstupné zdarma.

Neděle už bude hodonínské náměstí a ulice města patřit hodům a krojované chase. Nejdříve zajdou stárci v krojích do kostela na mši svatou, začíná v deset hodin dopoledne. Od dvou hodin odpoledne se mohou přihlížející těšit na krojovaný průvod městem, taneční zastávky i rituální žádání starosty města o povolení hodů. Od půl čtvrté odpoledne si všichni užijí hodovou taneční zábavu, ke které bude vyhrávat dechová hudba Bojané a cimbálová muzika Neoveská. Za vstupné na nedělní hodové zábavy zaplatí příchozí sedmdesát korun.

Muzikál Cikáni jdou do nebe.
Tip na divadlo: Cikáni jdou do nebe. Divadlo bez zábradlí přijede do Slavkova

Pondělní hody se už ponesou v duchu recese. „V sedm hodin večer vyjdou od kulturního domu průvodem stárky v chlapeckých krojích. Půjdou po pěší zóně a Národní třídě na Masarykovo náměstí,“ upřesnil Řimák. Od půl osmé večer vypukne poslední hodová zábava za účasti krojovaných a řízné dechové hudby Bojané.

Kvůli nařízení vlády ohledně konání hromadných akcí venku nesmí být do areálu vpuštěno více než tisíc návštěvníků, kontrolu zajistí pořadatelé systémem vrácenek, u každého ze dvou vchodů i u toalet budou umístěny dezinfekce. „Prosíme návštěvníky, aby je používali, jde nám především o zdárný průběh slavností a zdraví všech zúčastněných. Věřím, že i přes tato opatření si společně Svatovavřinecké slavnosti užijeme,“ apeloval Řimák.

Uskutečnění slavností vítá i Kateřina Kristová. „Jsem ráda, že se Hodonín nevzdal a rovnou to vše nezrušil a slavnosti proběhnou,“ vyjádřila se na facebookové stránce města.

Tipy z Blanenska

Sraz veteránů
KDY: sobota od 13.00
KDE: Senetářov
ZA KOLIK: neuvedeno
Do Senetářova na Blanensku zamíří v sobotu příznivci veteránů. Místní spolek Muzeum tam pořádá od jedné hodiny po poledni v zahradě za muzeem sraz automobilových a motocyklových veteránů. Návštěvníci se mohou těšit i na ukázku dřevorubeckého sportu, a ochutnávka gulášů. Svůj program budou mít i děti.

Na Stojáka
KDY: neděle od 19.00
KDE: Lysice
ZA KOLIK: 280 korun
Svižný humor na čerstvém vzduchu si v neděli užijí lidé v Lysicích v letním kině. Zastaví se u nich se svou letní šňůrou kumpáni s ostrou vyřídilkou z pořadu Na Stojáka. Od sedmi večer vystoupá Tomáš Měcháček, Jakub Žáček, Dominik Heřman Lev a Arnošt Frauenber.

Po stopách P. Ševčíka
KDY: sobota od 9.00
KDE: Boskovice
ZA KOLIK: startovné 20 korun

Už po šestnácté vyrazí v sobotu lidé z Boskovic na Pochod po stopách pátera Ševčíka. Sraz bude v devět ráno v Boskovicích u Modré věže. Pěší vyjdou ke kapli sv. Otýlie, přes starou dálnici do Bačova a pak do Ohrady Víska. Své trasy mají i cyklisté. Startovné je dvacet korun.

Slavkov u Brna si dne 15. srpna připomene Napoleonovy narozeniny. POřadatelé připravili bohatý program. Foto: Acaballado, z.s.
Tip na akci: Napoleonské hry oslaví narozeniny císaře. Ve Slavkově u Brna

Odhalení pamětní desky
KDY: sobota od 14.00
KDE: Svitávka
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Pamětní desku Františku Řepkovi odhalí pořadatelé v sobotu v Sokolovně ve Svitávce. Připomenou tak sto třicet let od narození náčelníka svitáveckého Sokola, učitele a hybatele místního dění. Program začne ve dvě hodiny odpoledne. Součástí programu bude ukázka cvičení, zazpívá Svatojánský chrámový sbor, naživo zazní swingová hudba a pro děti bude k dispozici skákací hrad. K vidění bude i výstava obrazů Zity Böhmové  Příroda stvořená pastelkami.

Další tipy z regionu

Břeclavsko

Koncert Ewy Farne i prohlídky zámku
KDY: pátek od 17.30, koncert od 20.00
KDE: zámek Valtice
ZA KOLIK: od 450 korun

Užít si koncert Ewy Farne v zámecké zahradě ve Valticích mohou zájemci v pátek od osmi hodin večer. Čeká je i gastronomický program, víno, drinky i pivo. Před samotnou Ewou Farnou mohou zájemci poslouchat cimbál, a to již od šesté hodiny. Večerní prohlídky s degustací začnou již od půl šesté. Zájemci si prohlédnou knížecí byt a apartmán Františka I. z Liechtensteinu, současně mohou ochutnávat valtická vína.

Vyškovsko

Pohádkoland
KDY: sobota od 10.00
KDE: Slavkov
ZA KOLIK: od 350 korun

Rodinný festival Pohádkoland zaplní zámecký park ve Slavkově u Brna. Návštěvníci se mohou těšit na řadu hudebních vystoupení. Dívčí uskupení Lollipopz, ale také Miro Jaroš, Fíha Tralala a Baby Band, Štístko a Poupěnka, Kája dětem, MiOli nebo Paci Pac zazpívají a zatančí v sobotu od deseti hodin dopoledne.

Znojemsko

Majáles
KDY: sobota od 17.30
KDE: Znojmo
ZA KOLIK: zdarma

Odložený tradiční Majáles oslaví v sobotu mladí ve Znojmě. Protože jsou prázdniny, zůstane z obvyklého programu hlavně odpolední a večerní série hudebních vystoupení na Horním náměstí. Od půl šesté večer zahraje Patrik Malý, kapela Like-It, Sima, a Rytmus, dvě taneční vystoupení si připravila formace Crazy Steps Breakers.

Brněnsko

Šermíři v Mincmistrovském sklepě
KDY: sobota od 12.00
KDE: Dominikánské nám., Brno
ZA KOLIK: dospělí 120 korun

Do doby, kdy Brno obléhaly švédská vojska, se přenesou lidé v Mincmistrovském sklepě na Dominikánském náměstí. V sobotu každou hodinu od dvanácté čeká návštěvníky speciální komentovaná prohlídka. Potkají při ní šermíře, kteří jim povypráví třeba historicky z období třicetileté války. Dospělí zaplatí 120 korun, děti a důchodci polovinu. Pořadatelé doporučují rezervovat lístky předem.