Hanspaulka (oficiálně Hanspaulská liga) má tradici, která sahá do šedesátých let minulého století. První zápas odehráli studenti dvou gymnázií na Praze 6, podle kronik se tak stalo 3. října 1971. V dalších letech přibývaly týmy a soutěže bylo nutné dělit na další a další úrovně.

"Teď máme deset tisíc fotbalistů," hlásí Karel Filip, šéf Pražského svazu malého fotbalu.

Šedesát minut na malém hřišti, na každé straně pět hráčů v poli a jeden brankář. Takový je princip v kostce. Hanspaulka nicméně bývá především o zábavě. Parta kamarádů si jde zahrát - takzvaně na žízeň. Někdy se pokopou, někdy přivedou k hřišti i přítelkyně a malé fanoušky.

V rámci akce Kanonýři v Kroměříži se v sobotu odpoledne na stadionu Jožky Silného představila řada fotbalových osobností. Na snímku Antonín Panenka.
Legendární Panenka: Strašně rád bych hrál více, ale nohy už říkají ne

V databázi vedené od roku 1997 je více než padesát tisíc registrovaných jmen (52 240). 

Bizarní názvy týmů

Pauza způsobená covidem ovlivnila i Hanspaulku. V této sezoně ji absolvovalo 910 týmů. Loni skončilo šedesát týmů, nováčků bylo třicet. Přesto to není tak značný propad jako jinde. "Možná je to dáno jednoduchou registrací," říká Filip.

K vyplněné přihlášce stačí uhradit poplatek 3500 korun a máte svůj tým. Neřešite hřiště, mládež, nic. Samotní hráči pak zaplatí jen padesát korun.

Dříve se hrálo jen u zříceniny Baba a na škváře, teď jsou k "mání" nejrůznější plochy v Praze, obvykle s umělou trávou.

Samostatnou kapitolou jsou názvy jednotlivých celků. Někdy jsou originální až bizarní (Klapzubova jedenáctka, Guláš FC, Vysmátí zajíci, Žabí hlen), sem tam hraničí s vulgárností. Ale opět jsme u toho: fotbal mají mnozí čistě jako zábavu.

Ilustrační snímek
Kamufláž. Týmy si vymyslely výsledek i s rozstřelem, ve skutečnosti nedohrály

Mimochodem, před pěti lety fungoval i ženský tým. Pravda, dámy z Vixens nezískaly jediný bod a měly skóre 7:129, ale zápasy proti nim měly grády. 

Profíci mezi elitou

Utkání mají různou úroveň, ale první liga, to je opravdu elita. Svědčí o tom i hráči, kteří oblékají dresy účastníků nejvyšší soutěže. Namátkou Roman Květ, Pavel Osmančík. Nebo Daniel Turyna či Tomáš Košút. Znalcům fotbalu dobře známá jména - všichni profíci, co zažili první ligu ve velkém fotbale.

V ambiciózním týmu Dynamo UK zase působí Václav Dudl a Vadym Chervak, někdejší talenti Sparty.

Budoucnost této dvojice je po konci na Letné nejistá. 

Vidět ale můžete i bývalé hvězdy včetně reprezentantů. Jan Koller, Luděk Zelenka nebo třeba Dalibor Slezák. Tihle matadoři se pohybují v Superveteránské lize. Někteří hrají často (třeba Koller), jiní výjimečně.

Jan Koller
Jan Koller: Mám problémy se srdcem. Už nejsem ten obávaný kanonýr

Tresty i za podvody

Hanspaulka ovšem také zažívá situace, které znají fanoušci z velkého fotbalu. Surové fauly, urážky a dokonce i podvádění.

Kupříkladu na tým Indus SUP je u soupeřů pohlíženo skrz prsty. Teď na jaře se totiž stalo, že nastoupil s "černochy" - hráči, kteří nebyli těmi, za koho se vydávali. Následovala kontumace a kapitán Petr Vašíček za to dostal trest na pět zápasů. 

Hodně zvláštní musel být zápas Pavilon 8 AHC versus Defect Praha. Disciplinární komise vynesla individuální stopky, pokuty pro oba kluby a kontumaci 0:6 - opět pro oba kluby. Důvod? Hráči se vzájemně napadali. 

Mimochodem, za nedostavení se k zápasu je pokuta 500 korun (s omluvou 350 korun). V případě covidu se nic neplatí.

Nejvyšší trest této sezony, tisíc korun, platil celek Korunka Běchovice. Tisícovku stálo napadení rozhodčího fanouškem.

Fotbalová rozhodčí Monika Karásková
Zážitky fotbalové sudí: Žádost o ruku, brankář s průjmem nebo bitka na hřišti