Další kamenné památky si turista z Ráječka vyfotografoval na Jihlavsku, kde při hledání křížů najezdil tři sta kilometrů. „Obětujeme celé sobotní odpoledne a těsně před obědem vyrážíme k Jihlavě na putování za kříži, při kterém jsme najezdili celkem tři sta kilometrů. Po obci Smrčná a Staré Hory následuje obec Bílý Kámen," upřesnil trasu muž.

První kříž stál před obcí směrem od Jihlavy na pravé straně u silnice. Hledání tak bylo snadné. „Kříž je dobře vidět, takže s jeho objevením by neměl mít nikdo problém," pousmál se Přibyl. Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy kámen popisuje jako kamenný kříž s okosenými hranami. Z velké části je zapuštěný v zemi. Na kůlu kříže je dvojitá šipka.

V obci Bílý Kámen Přibyl pátral ještě po druhém kříži. Nakonec však vyfotografoval jiný, než původně chtěl. Přišel na to však až doma. „Prostě jsme se spletli. Podle návodu jsme našli kapli a ani nezkoumali, jestli je to kámen, co hledáme. Prostě jsme vše vyfotili a až doma zjistili, že kámen měl vypadat jinak. Možná byl jen pár metrů od nás. Druhý pokus do budoucna určitě podnikneme," dodal turista z Ráječka.

V obci Zbilidy už bez problémů trefil. Křížový kámen stál u silnice na kopci. Při výjezdu z obce ve směru na Opatov. Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy se jedná o robustní žulový kříž s nápadně nízkou hlavou a směrem dolů se rozšiřující nohou. Jeho tvar se opakuje na přední i zadní straně nehlubokou rýhou. V čele vryp kopí špičkou vzhůru. Dobové prameny uvádějí, že kamenný kříž stojí na místě, kde násilnou smrtí zemřel pocestný.

Zdroj: Kamenné kříže Čech a Moravy, www.boretice.cz