Martin Švancara studuje obor stavby na bázi dřeva na Mendelově univerzitě v Brně. Ke včelám se dostal díky svému otci. „Zhruba před pěti lety otec převzal včelstva a úly od známého, který už to nemohl dělat. Já jsem mu začal pomáhat, a tak jsem se dozvídal spoustu věcí a začalo mě to bavit. Ale bůhvíjak zapálený včelař nejsem. Považuji se hlavně za včelaře teoretika, i proto, že trpím alergií. Mám čtyři včelstva, další pak otec," popisuje mladík.

Švancara je členem sloupské organizace včelařů, a když ti začali hledat místo pro stavbu nové klubovny, svitl mu nápad. „Postavit klubovnu jen na to, že se tam občas sejdeme, mi přišlo málo. Přemýšlel jsem o nějaké nadstavbě, aby se to trochu vyplatilo. A napadlo mě, že muzeum, když máme ve Veselici turisticky atraktivní rozhlednu, by mohlo být to pravé," přibližuje Švancara. Mladý včelař Martin Švancara.

S nápadem šel za starostou obce a tomu se líbil. „Neměl totiž využití pro část kulturního domu, který se připravoval na rekonstrukci. Takže my jsme našli prostory pro muzeum a vedení obce využití budovy. V ní jsou ještě byty, hasičská zbrojnice a knihovna, bude zde i informační centrum," říká dále mladý včelař.

Založili sdružení

Za účelem vytvoření muzea tak nadšenec s kamarády a rodinnými příslušníky založil sdružení Včela lidem, aby měli větší šance získat dotace. Ty nakonec dostali díky Místní akční skupině Moravský kras. „Se vším nám hodně pomáhá pan starosta, což je skvělé, protože zatím nemáme tolik zkušeností," doplňuje Švancara.

Ten věří, že někteří turisté by do muzea, potažmo na rozhlednu, mohli chodit přímo od Macochy nebo z jeskyní Moravského krasu. „Expozice včelařství by pro ně mohla být dalším lákadlem," doufá mladík.

Muzeum v prostorách kulturního domu už začíná dostávat konkrétní obrysy. Otevřít je chtějí ještě letos. „Design expozice je dílem Ivy Machové z Vavřince. Vymyslela například to, že informační panely na zdech budou ve tvarech pláství. Stejně tak věšáky. Místnost rozdělí velká skříň, v níž bude pro návštěvníky připravený interaktivní kvíz," vyjmenovává mladý včelař. Mladý včelař Martin Švancara.

Na interaktivní prvky se v muzeu chtějí hodně zaměřit, aby prohlídka byla zajímavá i pro děti a mládež. Zájemci si tam třeba vyrobí svíčku z včelího vosku, nahlédnou do úlu s fotografiemi, které jim přiblíží, jak to v něm přesně vypadá, na informačních panelech si přečtou něco o anatomii včel či zajímavosti z historie včelařství.

Ty z různých kronik a včelařských časopisů zpracovává přímo Švancara. „Chceme, aby to bylo originální a autentické, takže nechceme moc čerpat z internetu," doplňuje.

Návštěvníci muzea uvidí také různé včelařské náčiní, jako třeba medomety, kukly, dýmáky či prototyp úlu, který vymysleli v jedovnické škole. Nebude chybět ani dětský koutek, možnost koupit si med a různé regionální produkty. „Chceme, aby expozice zaujala včelaře i laiky. Plánujeme přitáhnout hlavně děti a mládež. Včelaření obecně se totiž věnují hlavně starší lidé a my chceme i mladším ukázat, že je to zajímavý a důležitý obor," říká dále mladík.

A vzpomíná slova, která jsou připisována Albertu Einsteinovi: „Když vymřou včely, lidstvo je přežije o čtyři roky." Bez opylení by totiž nebyla úroda, hlady by umřela zvířata i lidé.

Materiál, ze kterého si zájemci v muzeu včelařství budou moct vyrobit svíčku.