V kapele, kterou tvoří ještě další dvě členky, se dívka podle svých slov hudebně našla. Dívčí trio dnes koncertuje v klubech a na festivalech na Blanensku. Vzniklo v roce 2012 díky skalickému turistickému oddílu Stopa, kde Valnohová působí jako vedoucí. „Oddíl pořádal pěveckou soutěž Dětská porta. Tak jsme si s kamarádkou Kamilou Hrnčířovou řekly, že se přihlásíme. Zazpívaly jsme její autorskou píseň Emoce v kuchyni a v kategorii od patnácti do osmnácti let jsme vyhrály první místo i divácké hlasování," přibližuje vznik kapely osmnáctiletá zpěvačka.

Sedmnáctiletá Vendula Valnohová zpívá, hraje na flétnu a cajon. Je členkou dívčího tria Veka. Kapela hraje na akcích jen vlastní písničky, dnes jich má v repertoáru asi patnáct.Kapela hraje na akcích jen vlastní písničky, dnes jich má v repertoáru asi patnáct. „Skládá Kamča, která zároveň hraje na kytaru. Moje sestra Julie nás doprovází na housle. Nemáme noty, písně dáváme společně dohromady zpaměti. Na papíře máme napsané, kdy má jít který hudební nástroj. Děláme to na koleně. Zkrátka hrajeme, jak to slyšíme. Ještě se nestalo, že bychom zapomněly text nebo melodii," usmívá se studentka třetího ročníku boskovické střední pedagogické školy.

Píseň o bůčku

Zpívat o lásce? To není pro dívčí kapelu to pravé ořechové. Její písně vycházejí z příběhů ze života. „Kamča je spíše drsňačka a složila například píseň Bůček, která je o tom, že nám toto maso chutná," říká Valnohová. Většině písniček ale nadané hudebnice ještě nedaly název. „Asi proto, že pro nás není podstatný. Důležitější je melodie. To, jak píseň zní. V jednom refrénu zpívám nanana, tak jsme tak pojmenovaly i písničku," vysvětluje mladá zpěvačka.

Někdy se podle ní stává, že lidé, které hudba Veky chytne za srdce, jí chtějí složit píseň. „Například kapela Trní nám složila skladbu Útěk. Po koncertech se nás také někteří ptají, jestli si mohou naše písně někde poslechnout. Vlastní nahrávky bohužel zatím nemáme, ale v budoucnu bychom je chtěly zpřístupnit na internetu. Ambice být slavné a vydat vlastní CD nemáme. Hudbu děláme pro radost, pro lidi. Proto, že nás to baví, je to náš život," tvrdí zapáleně.

Publikum Valnohovou zná také z boskovické pěvecké soutěže RH Faktor, ve které dvakrát po sobě zvítězila. A to v letech 2010 a 2011. O rok později pak skončila na třetím místě. „V roce 2010 jsem se díky výhře v soutěži zúčastnila pěvecké soutěže v Polsku, kde jsem vyhrála druhé místo. RH Faktor mi také umožnil koncertovat s Petrem Bende," pochlubila se dívka.

Láska k folku

Sedmnáctiletá Vendula Valnohová zpívá, hraje na flétnu a cajon. Je členkou dívčího tria Veka. Kapela hraje na akcích jen vlastní písničky, dnes jich má v repertoáru asi patnáct.Ke zpěvu ji to táhlo od malička. „Přivedli mě k němu rodiče. Oba zpívají a hrají na kytaru. Jako dítě jsem milovala hlavně české lidové písničky," vyznává se zpěvačka se silným hlasem. Postupně se věnovala zpěvu různých hudebních žánrů. Tancovala a zpívala ve folklorním souboru Skaličánek, byla členkou souboru Slavíčci v Základní umělecké škole Boskovice, navštěvovala hodiny populárního zpěvu v Jabloňanech. Tam si poprvé vyzkoušela, jaké je to stát na pódiu s mikrofonem. Byla také zpěvačkou v letovické kapele Flashlight. „Hráli jsme pop, ale postupně jsem přišla na to, že to není hudební cesta, kterou se chci ubírat. Nyní sice pořád navštěvuji v Boskovicích hodiny sólového zpěvu, ale moje pravé místo je v mojí kapele. Miluji folk a vždycky jsem chtěla zpívat vlastní věci. Veka mě naplňuje a splnila jsem si tak svůj sen," má radost Valnohová.

Populární talentové televizní soutěže jako SuperStar nebo X Factor ji nikdy nelákaly. „Přijdou mi hodně komerční. Je spousta interpretů, kteří se prosadili a v podobné soutěži nikdy nebyli. A naopak o mnoha těch, kteří se jich zúčastnili, již není slyšet," dodává zpěvačka, která je také instruktorkou lyžování a v budoucnu by se chtěla naučit stepovat.