Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v dalších okresech. „V dnešním díle se vypravíme za kříži a kameny do Stráže nad Nežárkou a obce Bednárec na Jindřichohradecku. Do Osové Bítýšky v okrese Žďár nad Sázavou a také do Tasova na Třebíčsku," přiblížil další zajímavé putování za kamennými památkami Zdeněk Přibyl z Ráječka.

Ve Stráži nad Nežárkou je křížový kámen zasazený ve zdi tamního kostela sv. Petra a Pavla. Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy památku popisuje jako kamennou desku s klínovým křížem. Na něm je nápis INRI. Jedná se s největší pravděpodobností o starý náhrobník.

Další křížový kámen si Přibyl vyfotografoval v obci Bednárec na Jindřichohradecku. Stál za obcí po levé straně silnice do Jarošova nad Nežárkou. „Byl to plochý kámen s reliéfem latinského kříže na přední straně. Podle dobových pramenů označoval údajně hrob vojáka a ženy," upřesnil turista z Ráječka.

V Osové Bítýšce na Žďársku pátral Přibyl po dvou kamenech. První našel u Třídvorského rybníka asi kilometr za obcí. „Kámen stál na břehu rybníka u cesty, kde jsou chaty. Museli jsme ho ale hledat. Byl totiž zarostlý v trávě a nebyl moc vidět," zavzpomínal na pátrání muž. Na kamenné desce je reliéf jetelového kříže. Na pravém rameni kříže je už málo znatelný zbytek nápisu.

Druhý křížový kámen našel Přibyl v příkopu u cesty ve směru na Křeptovský Dvůr. Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy kámen popisuje jako kamennou desku se seseknutými rohy. Na přední straně je vytesaný pozitivní reliéf jetelového kříže. Mezi rameny je Kristův monogram IHS a pod rameny obtížně čitelný text: Josef Ponynef 1812. Podle pověsti se zde v minulosti odehrál souboj.

Na Třebíčsko vyrazil Přibyl za kamennými památkami do obce Tasov. Tam měly být dva kameny. První křížový kámen stál na tamním náměstí kousek od domu číslo 38 v mezi. Podle dobových pramenů je spojován s cyrilometodějskou legendou. Vytyčoval směr pouti věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Druhý kámen stál za obcí ve směru na Vaneč. Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy se jedná o vysokou žulovou desku zabetonovanou v zemi. Podobně jako první kámen měla tato deska připomínat putování slovanských věrozvěstů.

Příště: Moravská Třebová (okres Svitavy), Pěčín (okres Rychnov nad Kněžnou), Javornice (okres Rychnov n. Kněžnou)

Zdroje: Kamenné kříže Čech a Moravy, www.smircikrize.cz