Trtílkovu slibnou kariéru však dlouhodobě sráží řada zranění. Koleno, záda, kotník. Nos měl zlomený třikrát. „Vždycky, když se dostanu do formy, tak se zraním. Dost často před přípravou na sezonu. Pak mi chybí fyzička. Kluci si už ze mě dělají srandu, že se mi nechce trénovat. Na zranění mám prostě velký pech. Ale teď už jsem naskočil do zimní přípravy, tak snad se zase nezraním a budu v pořádku co nejdéle," řekl jednadvacetiletý Trtílek.

Právě útočníkovi divizního FK Blansko se věnuje další díl seriálu Blanenského deníku Rovnost Mladé talenty. S fotbalem Trtílek začínal v sousedním Ráječku, kde vydržel až do dorostu. Pak se rodina přestěhovala do Blanska. „Děda i táta byli fotbalisti. Takže jsem to měl nalajnováno. Táta hrával za Ráječko a Lažany. Pokud vím, tak nejvýše v krajské soutěži. Do míče jsem tak na hřišti kopal už asi v pěti letech," pousmál se Trtílek.

Zároveň s fotbalem ještě léta závodně plaval. „Pak jsem se ale musel rozhodnout, čemu se budu věnovat naplno. A vyhrál to fotbal," poznamenal mladík.

Jeho otec byl univerzální hráč. Trtílka mladšího nejdříve stavěli trenéři v mládežnických kategoriích doprostřed a také na kraj zálohy. I z těchto postů sázel spoustu branek, než natrvalo zakotvil v útoku.

Rozený střelec

Za vyhlášeného snajpra platil už od mládežnických kategorií. V krajském přeboru dorostu nastřílel za Blansko při postupu do divize přes třicet gólů. V divizi pak hodně přes dvacet. „Střílelo mi to už od mala. Kluci na mě dost hráli. Odjakživa jsem byl střelec. Jenom teď na podzim se to nějak zadrhlo a já nedal ani jeden gól. Tým střelecky táhl Ondra Ullmann. Snad to brzy zlomím a moje branky pomůžou při záchraně v divizi," vrátil se Trtílek k bídnému podzimu, kdy se jemu ani blanenskému áčku vůbec nedařilo. Přitom v minulé sezoně za muže nasázel v divizi třináct branek. O rok předtím dokonce patnáct.

Podle vlastních slov je jeho největší zbraní rychlost. „Naopak bych potřeboval zlepšit hru hlavou. Na to, že mám sto devadesát centimetrů, moc gólů hlavou nedávám. To samé platí o standardkách. Spíš se prosazuji po rychlé kombinaci a jeden na jednoho," poznamenal hráč FK Blansko.

Trtílek nastupuje na fotbalové hřiště také v černém dresu a s píšťalkou. Jako rozhodčí totiž píská okresní soutěže na Blanensku. „Studuji v Brně vysokou školu se zaměřením na fotbalového rozhodčího. Musíme povinně odpískat určité množství zápasů. Kolikrát je to dost náročné. Na hřišti dostávám kapky od trenéra a pak ještě od hráčů a diváků, když pískám. I když školu dokončím, raději bych se živil fotbalem než pískáním," dodal s úsměvem fotbalista.

Fotbalista okresu

V minulosti o něj měla zájem třetiligová Břeclav a také Svitavy. „Živit se fotbalem je můj sen. Snad mi vydrží zdraví a časem přijde nějaká nabídka. Ale taky musím střílet góly. Podzim se mi nepovedl," řekl Trtílek.

Jeho fotbalovým vzorem je Andrés Iniesta ze španělského velkoklubu FC Barcelona. „Strašně se mi na něm líbí ta jeho lehkost, s jakou hraje a pohybuje se po hřišti. Pro mě je to hráč číslo jedna," poznamenal nadějný útočník FK Blansko.

Mezi své největší úspěchy řadí postup s blanenským týmem dorostu do divize a branky za blanenské áčko mužů v divizi. A také účast ve výběru Jihomoravského kraje, který se nedávno probojoval na finálový turnaj amatérského Eura. Ten se hraje na přelomu června a července v irském Dublinu.

Trtílek několikrát po sobě ovládl anketu Okresního fotbalového svazu Blansko o nejlepšího fotbalistu okresu. V kategorii dorostenců a dvakrát po sobě i mezi muži. „Hattrick v kategorii mužů určitě neudělám. Jak jsem říkal, měl jsem mizerný podzim. Já osobně bych vyhlásil nejlepším fotbalistou Blanenska za minulou sezonu spoluhráče gólmana Davida Jurana. Chytal fantasticky. Navíc je v týmu, který v okrese hraje nejvyšší soutěž," uzavřel Jan Trtílek.