VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šutera drží tradici olešnických uzenin

Olešnice /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ - Olešnický podnik má za sebou více než čtyřicetiletou historii. Z dílny je dnes firma se sedmdesáti zaměstnanci.

5.9.2011
SDÍLEJ:

František Šutera starší si život bez masa dokáže představit jen stěží. Vyučil se řezníkem a až do roku 1989 provozoval při práci malou dílnu, ve které zpracovával především maso ze zabijaček.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Začínal s malou dílnou v okupačním roce 1968. Po práci a po večerech připravoval František Šutera lahůdky, nad kterými kromě vegetariánů málokdo ohrne nos.

Tlačenky, jelita, jitrnice, salámy, klobásy nebo třeba uzené maso. To vše a mnohé další pochoutky si lidé z Olešnice a okolí mohli díky němu vychutnávat do sytosti.

A můžou dodnes. Z malé dílny je dnes však velká firma Řeznictví a uzenářství František Šutera, která vyváží více než šedesát druhů masných výrobků od špekáčků a párků až po speciality typu kmínová krkovice nebo královský bok. „Myslím, že naše uzeniny mají dobrý zvuk. Držíme se původního způsobu výroby. Nepřidáváme žádnou sóju a jiné náhražky, ale snažíme se udržovat kvalitu masa jako dřív,“ tvrdí zakladatel Šutera.

Ten už dnes působí jen v roli konzultanta a pomocníka. O podnik, který se rozkládá na ploše o rozměru necelého půl hektaru a v jehož provozu pracuje bezmála sedmdesát zaměstnanců, se stará především jeho syn.

Od rána do noci

Po vyučení řezníkem a absolvování povinné vojenské služby pracoval Šutera jako zaměstnanec Jihomoravského průmyslu masného – závod Olešnice. Už tehdy si zařídil malou dílnu, kterou v roce 1969 doplnil o udírnu. „Až do sametové revoluce jsem svoje živobytí provozoval normálně při práci. Byla to dřina od rána až do noci. Jinak to ani nešlo,“ vypráví s nostalgií v hlase.

První stroje nakoupil od jednoho prodejce z Hodonína. „Dostal jsem je hodně levně. Byly sice ještě z první republiky, ale na svou dobu výborně zachovalé,“ povídá. „Dneska už je všechno z nerezu. Přes Evropskou unii by ty moje první mašiny prošly jen stěží,“ směje se.

Oproti mnoha dalším mu komunistický režim výrazné problémy nedělal. „Klacky pod nohy mi nikdo neházel. Kontrolovali mě sice důkladně, ale měl jsem všechno v pořádku, tak na mě nemohli. Jen se mi smáli a ptali se, proč to vůbec dělám, když si všechno můžu koupit. Já jim odpovídal, že mě to prostě baví,“ vysvětluje dnes čtyřiašedesátiletý důchodce.

Hned po revoluci v roce 1989 se rozhodl podnikat na vlastní pěst a hlavně naplno. „Měl jsem samozřejmě strach, jak mi to půjde. Hned se ale přihlásily dvě prodejny na odbyt, což mě uklidnilo,“ vzpomíná.

#nahled|https://g.denik.cz/67/6d/sutera_reznik_olesnice_blanensko____1__denik-630.jpg|https://g.denik.cz/67/6d/sutera_reznik_olesnice_blanensko____1_.jpg|František Šutera starší si život bez masa dokáže představit jen stěží. Vyučil se řezníkem a až do roku 1989 provozoval při práci malou dílnu, ve které zpracovával především maso ze zabijaček.#

To už na všechno nebyl sám. Kromě manželky Jiřiny a kamaráda Jaroslava Koláře se později přidal i syn František, taktéž vyučený řezník –uzenář.

Šuterův podnik vzkvétal. Rozšířili dílny, postavili provozovnu, výrobnu, udírny, chladírny a jatky, které několikrát zmodernizovali. „Dnes máme vybavení na vynikající úrovni. Všude je čisto jak v laboratoři,“ tváří se spokojeně Šutera.

Poráželi i pštrosy

Na konci tisíciletí se jeho podnik proslavil po celé České republice. Jako jediný dostal certifikát na porážku pštrosů. „Odstartovali jsme módní vlnu. Tenkrát se o nás všude psalo. Pomohlo nám to jako reklama, ale časem jsme zjistili, že je výhodnější zabít krávu než pštrosa,“ usmívá se Šutera.

S důchodovým věkem se Šutera rozhodl zapojit více syna, kterému rodinný podnik kompletně předal. „Léta ubíhala, už jsem nebyl schopný vydržet osmačtyřicet hodin v tahu pracovat. Synovi se snachou se vede dobře, já s manželkou už jen pomáháme. Máme výborné vztahy,“ pochvaluje si Šutera.

Filozofii rodinného podniku se snaží udržovat i jeho nástupce. „Máme okolo sedmdesáti zaměstnanců a valná většina z nich u nás pracuje dlouhodobě. Nejsme zvyklí na velké změny. Uvidíme, jak s námi zamává budoucnost. Stát totiž podnikům, jako je ten náš, příliš nepřeje,“ posteskne si František Šutera mladší – současný majitel, jehož firma denně vyrobí tři tisíce kilogramů uzenin. I on už má svého nástupce – Františka Šuteru nejmladšího.

JIŘÍ ŠEVČÍK

Autor: Redakce

5.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 25 000 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Samostatný technický kontrolor. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: vzdělání ÚSO - strojní obor, praxe v oblasti kontroly, znalost práce s PC (Excel), znalost výkresové dokumentace, obsluha komunálních měřidel (posuvné měřítko, Mikrometr, Profilprojektor)., Náplň práce: uvolňování výrobků z produkce, mezioperační kontrola, obsluha 3D měřidla, Konturograph, atd. , Nabízíme: finanční odměny 2 x ročně, jednorázový bonus, 25 dnů dovolené, příspěvek na penzijní připojištění, autobusovou dopravu v rámci Boskovic, věrnostní odměnu.. Pracoviště: Novibra boskovice s.r.o., 680 01 Boskovice. Informace: Edita Sedláková, +420 516 528 100.

Výroba - Výroba Pracovnk údržby budov 13 500 Kč

Pomocní pracovníci údržby budov a souvisejících prostor Údržbář areálu-skladník. Požadované vzdělání: nižší střední. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou. , První kontakt telefonicky na čísle: 724 617 714 v čase od 6.30 - 16.00, nebo na mail: ekoterm@ekoterm-sro.cz. Pracoviště: Ekoterm cz s.r.o., Pražská, č.p. 870, 679 61 Letovice. Informace: Jaroslava Kambová, +420 724 614 714.

Obchod - Obchod Obchodní referent 17 000 Kč

Obchodní referenti Referent/ka zákaznického oddělení. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou., Požadujeme znalost německého nebo anglického jazyka slovem i písmem, pečlivost, spolehlivost,řidičský průkaz skupiny B., Možno i dohoda na zkrácený úvazek., Zaměstnání v případě osvedčení a vzájemné dohody na dobu neurčitou.. Pracoviště: Top lantis spol. s r.o. - provozovna, 679 13 Sloup v Moravském Krasu. Informace: Filip Hriczo, +420 516 435 970.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Operátor strojů a 20 000 Kč

Obsluha strojů na výrobu výrobků z kamene vedoucí montáží pomníků. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou., Zaměření, příprava a montáž zakázek, zhotovování nápisů, vedení montážní skupiny, kompletace výrobků., Požadujeme samostatnost, zodpovědnost, organizační a komunikační schopnosti, ŘP sk. B, průkaz VZV, praxe v řízení dodávek. , Nabízíme odborné zaškolení, provize z dokončených zakázek, příspěvek na dovolenou, 13. plat, příspěvek na stravování., První kontakt telefonicky nebo mailem.. Pracoviště: Metal granit spol. s r.o., Pražská, č.p. 562, 679 61 Letovice. Informace: Olga Zaoralová, +420 516 474 808.


Ilustrační foto.

Vřítil se příliš rychle do pravotočivé zatáčky. Pro tři zraněné letěl vrtulník

Festival národů Podyjí nabídl nášvěvníkům na dvacet stánků se specialitami z různých evropských kuchyní.
22

Gurmánské speciality z 20 zemí: krétský guláš na cibulkách? Strifado z králíka

Blansku se v přípravě daří. Vysoko porazilo divizního konkurenta Tasovice

Vavřinec – Nový trenér divizních fotbalistů Blanska Tomáš Kolouch zatím v přípravě slaví samá vítězství. Po úvodní výhře v Boskovicích 2:1 jeho tým v týdnu porazil nováčka Moravskoslezské ligy SFK Vrchovina 1:0 a dotřetice Blanenští slavili výhru nad svým divizním konkurentem Sokolem Tasovice. Ve Vavřinci v sobotu vyhráli 4:0.

Král obhájil vítězství. Za 20 minut snědl úctyhodných 114 meruňkových knedlíků

Miroslav /REPORTÁŽ/ - V Miroslavi je nezvykle živo a proudí zde stovky návštěvníků z blízka i daleka. Všichni se přijeli podívat na dvacátý devátý ročník Miroslavského meruňkobraní s Jarmarkem u Floriána, který se odehrává v historické části města.

Vysočanský triatlon: Venerová obhájila triumfy, Křivánek se vrátil na trůn

Vysočany - Vysočanský triatlon to není jen soutěž. To je sportovní svátek, setkání kamarádů, možná vesnická pouť či hody. Vyberte si. Závodem totiž žije totiž celá vesnice.

Letní běh na lyžích a s kulichem vznikl jako protest. Děti si neměly kde hrát

Nemojany /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Pořádně se obléct, nezapomenout kulicha ať neomrznou uši a hurá na lyže. V zimě na sjezdovce celkem běžná věc. Zalyžovat si v červenci, to už by jen tak někoho nenapadlo. Výjimkou jsou Nemojanští. Je sobota dopoledne a v takzvaném Kozím výběhu za obcí se koná sraz veteránů. Doplněný je právě o závody v lyžování.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT