VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šutera drží tradici olešnických uzenin

Olešnice /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ - Olešnický podnik má za sebou více než čtyřicetiletou historii. Z dílny je dnes firma se sedmdesáti zaměstnanci.

5.9.2011
SDÍLEJ:

František Šutera starší si život bez masa dokáže představit jen stěží. Vyučil se řezníkem a až do roku 1989 provozoval při práci malou dílnu, ve které zpracovával především maso ze zabijaček.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Začínal s malou dílnou v okupačním roce 1968. Po práci a po večerech připravoval František Šutera lahůdky, nad kterými kromě vegetariánů málokdo ohrne nos.

Tlačenky, jelita, jitrnice, salámy, klobásy nebo třeba uzené maso. To vše a mnohé další pochoutky si lidé z Olešnice a okolí mohli díky němu vychutnávat do sytosti.

A můžou dodnes. Z malé dílny je dnes však velká firma Řeznictví a uzenářství František Šutera, která vyváží více než šedesát druhů masných výrobků od špekáčků a párků až po speciality typu kmínová krkovice nebo královský bok. „Myslím, že naše uzeniny mají dobrý zvuk. Držíme se původního způsobu výroby. Nepřidáváme žádnou sóju a jiné náhražky, ale snažíme se udržovat kvalitu masa jako dřív,“ tvrdí zakladatel Šutera.

Ten už dnes působí jen v roli konzultanta a pomocníka. O podnik, který se rozkládá na ploše o rozměru necelého půl hektaru a v jehož provozu pracuje bezmála sedmdesát zaměstnanců, se stará především jeho syn.

Od rána do noci

Po vyučení řezníkem a absolvování povinné vojenské služby pracoval Šutera jako zaměstnanec Jihomoravského průmyslu masného – závod Olešnice. Už tehdy si zařídil malou dílnu, kterou v roce 1969 doplnil o udírnu. „Až do sametové revoluce jsem svoje živobytí provozoval normálně při práci. Byla to dřina od rána až do noci. Jinak to ani nešlo,“ vypráví s nostalgií v hlase.

První stroje nakoupil od jednoho prodejce z Hodonína. „Dostal jsem je hodně levně. Byly sice ještě z první republiky, ale na svou dobu výborně zachovalé,“ povídá. „Dneska už je všechno z nerezu. Přes Evropskou unii by ty moje první mašiny prošly jen stěží,“ směje se.

Oproti mnoha dalším mu komunistický režim výrazné problémy nedělal. „Klacky pod nohy mi nikdo neházel. Kontrolovali mě sice důkladně, ale měl jsem všechno v pořádku, tak na mě nemohli. Jen se mi smáli a ptali se, proč to vůbec dělám, když si všechno můžu koupit. Já jim odpovídal, že mě to prostě baví,“ vysvětluje dnes čtyřiašedesátiletý důchodce.

Hned po revoluci v roce 1989 se rozhodl podnikat na vlastní pěst a hlavně naplno. „Měl jsem samozřejmě strach, jak mi to půjde. Hned se ale přihlásily dvě prodejny na odbyt, což mě uklidnilo,“ vzpomíná.

#nahled|https://g.denik.cz/67/6d/sutera_reznik_olesnice_blanensko____1__denik-630.jpg|https://g.denik.cz/67/6d/sutera_reznik_olesnice_blanensko____1_.jpg|František Šutera starší si život bez masa dokáže představit jen stěží. Vyučil se řezníkem a až do roku 1989 provozoval při práci malou dílnu, ve které zpracovával především maso ze zabijaček.#

To už na všechno nebyl sám. Kromě manželky Jiřiny a kamaráda Jaroslava Koláře se později přidal i syn František, taktéž vyučený řezník –uzenář.

Šuterův podnik vzkvétal. Rozšířili dílny, postavili provozovnu, výrobnu, udírny, chladírny a jatky, které několikrát zmodernizovali. „Dnes máme vybavení na vynikající úrovni. Všude je čisto jak v laboratoři,“ tváří se spokojeně Šutera.

Poráželi i pštrosy

Na konci tisíciletí se jeho podnik proslavil po celé České republice. Jako jediný dostal certifikát na porážku pštrosů. „Odstartovali jsme módní vlnu. Tenkrát se o nás všude psalo. Pomohlo nám to jako reklama, ale časem jsme zjistili, že je výhodnější zabít krávu než pštrosa,“ usmívá se Šutera.

S důchodovým věkem se Šutera rozhodl zapojit více syna, kterému rodinný podnik kompletně předal. „Léta ubíhala, už jsem nebyl schopný vydržet osmačtyřicet hodin v tahu pracovat. Synovi se snachou se vede dobře, já s manželkou už jen pomáháme. Máme výborné vztahy,“ pochvaluje si Šutera.

Filozofii rodinného podniku se snaží udržovat i jeho nástupce. „Máme okolo sedmdesáti zaměstnanců a valná většina z nich u nás pracuje dlouhodobě. Nejsme zvyklí na velké změny. Uvidíme, jak s námi zamává budoucnost. Stát totiž podnikům, jako je ten náš, příliš nepřeje,“ posteskne si František Šutera mladší – současný majitel, jehož firma denně vyrobí tři tisíce kilogramů uzenin. I on už má svého nástupce – Františka Šuteru nejmladšího.

JIŘÍ ŠEVČÍK

Autor: Redakce

5.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V Olešnici se už lyžuje. V Hodoníně dosněžují sjezdovku.
18

OBRAZEM: V Olešnici se už lyžuje. V Hodoníně zasněžují sjezdovku

Ilustrační foto.

Skauti přivezou Betlémské světlo. V Moravském krasu budou kostýmované prohlídky

AKTUALIZOVÁNO

Ústavní soud EET nezrušil. Část zákona ale škrtl

/ANKETA/ Zrušit celý zákon o elektronické evindenci tržeb, nebo jen proškrtat? Po dnešním vyjádření Ústavního soudu už je jasno. Ten se rozhodl s platností od konce února 2018 škrtnout některé paragrafy o EET, které se týkají bezhotovostních plateb a e-shopů. Ústavní soud rovněž zrušil plánovaný náběh třetí a čtvrté vlny EET.

Pojištění dětí? Jde o nadstandard, důležitější je pojištění rodičů

Odpověď na otázku, zda se může vyplatit pojištění dítěte, dávají podle finančního poradce společnosti Partners Václava Valáška příklady z praxe. Dětské pojištění dává smysl především za podmínky pojištění vážných zdravotních komplikací, jako jsou trvalé následky úrazu nebo diagnóza závažného onemocnění.

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 14. prosince 2017.

Výdaje měst pro rok 2018: hlavně školství, sport a stavby

Blanensko, Vyškovsko – Stavba Centra polytechnické výchovy a vzdělávání v Boskovicích patří mezi největší investiční akce na Blanensku. Proto o ní tamní zastupitelé také nejvíc diskutovali, když před pár dny projednávali schvalování rozpočtu. Další tři největší města regionu schválila své rozpočty na příští rok. Nejvíc peněz zamíří na stavby a opravy, hodně pomůžou dotace.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT