VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šutera drží tradici olešnických uzenin

Olešnice /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ - Olešnický podnik má za sebou více než čtyřicetiletou historii. Z dílny je dnes firma se sedmdesáti zaměstnanci.

5.9.2011
SDÍLEJ:

František Šutera starší si život bez masa dokáže představit jen stěží. Vyučil se řezníkem a až do roku 1989 provozoval při práci malou dílnu, ve které zpracovával především maso ze zabijaček.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Začínal s malou dílnou v okupačním roce 1968. Po práci a po večerech připravoval František Šutera lahůdky, nad kterými kromě vegetariánů málokdo ohrne nos.

Tlačenky, jelita, jitrnice, salámy, klobásy nebo třeba uzené maso. To vše a mnohé další pochoutky si lidé z Olešnice a okolí mohli díky němu vychutnávat do sytosti.

A můžou dodnes. Z malé dílny je dnes však velká firma Řeznictví a uzenářství František Šutera, která vyváží více než šedesát druhů masných výrobků od špekáčků a párků až po speciality typu kmínová krkovice nebo královský bok. „Myslím, že naše uzeniny mají dobrý zvuk. Držíme se původního způsobu výroby. Nepřidáváme žádnou sóju a jiné náhražky, ale snažíme se udržovat kvalitu masa jako dřív,“ tvrdí zakladatel Šutera.

Ten už dnes působí jen v roli konzultanta a pomocníka. O podnik, který se rozkládá na ploše o rozměru necelého půl hektaru a v jehož provozu pracuje bezmála sedmdesát zaměstnanců, se stará především jeho syn.

Od rána do noci

Po vyučení řezníkem a absolvování povinné vojenské služby pracoval Šutera jako zaměstnanec Jihomoravského průmyslu masného – závod Olešnice. Už tehdy si zařídil malou dílnu, kterou v roce 1969 doplnil o udírnu. „Až do sametové revoluce jsem svoje živobytí provozoval normálně při práci. Byla to dřina od rána až do noci. Jinak to ani nešlo,“ vypráví s nostalgií v hlase.

První stroje nakoupil od jednoho prodejce z Hodonína. „Dostal jsem je hodně levně. Byly sice ještě z první republiky, ale na svou dobu výborně zachovalé,“ povídá. „Dneska už je všechno z nerezu. Přes Evropskou unii by ty moje první mašiny prošly jen stěží,“ směje se.

Oproti mnoha dalším mu komunistický režim výrazné problémy nedělal. „Klacky pod nohy mi nikdo neházel. Kontrolovali mě sice důkladně, ale měl jsem všechno v pořádku, tak na mě nemohli. Jen se mi smáli a ptali se, proč to vůbec dělám, když si všechno můžu koupit. Já jim odpovídal, že mě to prostě baví,“ vysvětluje dnes čtyřiašedesátiletý důchodce.

Hned po revoluci v roce 1989 se rozhodl podnikat na vlastní pěst a hlavně naplno. „Měl jsem samozřejmě strach, jak mi to půjde. Hned se ale přihlásily dvě prodejny na odbyt, což mě uklidnilo,“ vzpomíná.

#nahled|https://g.denik.cz/67/6d/sutera_reznik_olesnice_blanensko____1__denik-630.jpg|https://g.denik.cz/67/6d/sutera_reznik_olesnice_blanensko____1_.jpg|František Šutera starší si život bez masa dokáže představit jen stěží. Vyučil se řezníkem a až do roku 1989 provozoval při práci malou dílnu, ve které zpracovával především maso ze zabijaček.#

To už na všechno nebyl sám. Kromě manželky Jiřiny a kamaráda Jaroslava Koláře se později přidal i syn František, taktéž vyučený řezník –uzenář.

Šuterův podnik vzkvétal. Rozšířili dílny, postavili provozovnu, výrobnu, udírny, chladírny a jatky, které několikrát zmodernizovali. „Dnes máme vybavení na vynikající úrovni. Všude je čisto jak v laboratoři,“ tváří se spokojeně Šutera.

Poráželi i pštrosy

Na konci tisíciletí se jeho podnik proslavil po celé České republice. Jako jediný dostal certifikát na porážku pštrosů. „Odstartovali jsme módní vlnu. Tenkrát se o nás všude psalo. Pomohlo nám to jako reklama, ale časem jsme zjistili, že je výhodnější zabít krávu než pštrosa,“ usmívá se Šutera.

S důchodovým věkem se Šutera rozhodl zapojit více syna, kterému rodinný podnik kompletně předal. „Léta ubíhala, už jsem nebyl schopný vydržet osmačtyřicet hodin v tahu pracovat. Synovi se snachou se vede dobře, já s manželkou už jen pomáháme. Máme výborné vztahy,“ pochvaluje si Šutera.

Filozofii rodinného podniku se snaží udržovat i jeho nástupce. „Máme okolo sedmdesáti zaměstnanců a valná většina z nich u nás pracuje dlouhodobě. Nejsme zvyklí na velké změny. Uvidíme, jak s námi zamává budoucnost. Stát totiž podnikům, jako je ten náš, příliš nepřeje,“ posteskne si František Šutera mladší – současný majitel, jehož firma denně vyrobí tři tisíce kilogramů uzenin. I on už má svého nástupce – Františka Šuteru nejmladšího.

JIŘÍ ŠEVČÍK

Autor: Redakce

5.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Ostatní řemeslní pracovníci a 16 000 Kč Obsluha strojů a zařízení na výrobu keramiky a porcelánu (kromě cihel a dlaždic) operátor/ka výroby lití. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Poříčí 2534/24, 678 01 Blansko., Pracovní poměr na dobu určitou 1 rok s možností prodloužení i na dobu neurčitou., Výroba žáruvzdorných materiálů pro slévárny. , Výhodou průkaz VZV - lze si vyřídit u zaměstnavatele, fyzická zdatnost, spolehlivost. Manuální zručnost a smysl pro samostatnou práci, Zaměstnanecké výhody: závodní stravování, pitný režim na pracovišti, odměny za výkon., Kontakt osobně po předchozí telefonické domluvě - volat v době 8.00-15.00 hod.: Ing. Petra Matějkována tel. 601 102 682, p. Eva Vondráčková tel. 725 984 512, nebo na e-mail. adrese: petmat@pyrotek.com, evavon@pyrotek.com. Pracoviště: Pyrotek cz, s.r.o., Poříčí, č.p. 2534, 678 01 Blansko 1. Informace: Petra Matějková, +420 601 102 682. Tvůrčí práce a design - Tvůrčí práce a design Grafik, výtvarník 18 000 Kč Umělečtí grafici Grafik/grafička pro tisk. Požadované vzdělání: střední nebo střední odborné bez maturity a bez vyučení. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Roční a jiné odměny, závodní stravování, příspěvek na dopravu, firemní akce, mladý a příjemný kolektiv.. Pracoviště: Nsd international cz, s.r.o., Zbraslavecká, č.p. 777, 679 72 Kunštát na Moravě. Informace: Kamil Hruška, +420 777 866 713. Obchod - Obchod Obchodní zástupce 40 000 Kč Obchodní zástupci Specializovaný obchodní asistent. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou, Požadavky : , -Vzdělání SŠ s maturitou , VŠ výhodou, -Cílevědomost, -Pracovitost, -Pečlivost, -Spolehlivost, Popis práce:, -PP na dobu neurčitou , -Pružná pracovní doba, -Vysoké odměny, -Administrativa, -Dokončování obchodních procesů, -Akvizice, První kontakt telefonicky v čase 8,00-18,00 na čísle: 725 256 868 nebo na mail lukas.kretinsky@bcas.cz. Pracoviště: Lukáš křetínský - provozovna, Kollárova, č.p. 659, 678 01 Blansko 1. Informace: Lukáš Křetínský, +420 725 256 868. Zdravotnictví - Zdravotnictví Sanitář, sanitářka, zdravotnický 19 000 Kč Sanitáři Sanitář/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: Pracovní poměr na dobu 1 rok s možností prodloužení., Zdravotní způsobilost pro noční práci, ve vynucené pozici, s fyzickou zátěží, Bezúhonnost., Vzdělání dle zákona 96/2016 (sanitářský kurz), První kontakt telefonicky na čísle: 516 838 103 nebo na mail: kleskova@nemobk.cz. Pracoviště: Nemocnice blansko, Sadová, č.p. 1596, 678 01 Blansko 1. Informace: Jana Klesková, +420 516 838 103.

Ilustrační snímek

V Sychotíně boural motorkář

V utkání krajské hokejové ligy porazil Sokol Březina u Brna (bílé dresy) Minervu Boskovice 7:5. Hrálo se ve Vyškově.
12

Nováček si vyšlápl na mistra, hokejisté Březiny porazili Minervu Boskovice

Pardubicím schází střelec, teď na jejich hřiště míří nejlepší kanonýr Paděra

Pardubice - Jestli chtějí zopakovat loňské pódiové umístění, kdy skončily na druhé příčce, potřebují Pardubice v Superlize malého fotbalu zabrat proti silnému protivníkovi. V pondělí od půl osmé večer přivítají v duelu šestého kola dosud suverénní Pivovar Černá Hora Blanensko.

Počet Jihomoravanů nakažených encefalitidou se zdvojnásobil

Jižní Morava – Počet lidí nakažených klíšťovou encefalitidou se na jihu Moravu oproti loňsku téměř zdvojnásobil. Od začátku roku hygienici zaznamenali šedesát případů, loni touto dobou nemocí onemocnělo dvaatřicet lidí, přičemž za celý rok Za celý loňský rok se hygienici narazili na třiačtyřicet případů nákazy.

Volby? Soud rozhodne o osmnácti stížnostech

Jižní Morava - Nové hlasování. I takovým rozhodnutím může skončit posuzování stížností na letošní komunální volby na jihu Moravy. 

Vadí mi málo oblečení atleti, říká legenda

Boskovice /FOTOGALERIE/ - Devadesátiletá Olga Oldřichová z Boskovic bývala hvězdou československé atletiky. Tehdy se ještě jmenovala Šicnerová a spolu s Emilem Zátopkem plnili stránky novin.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT