Sbírat zapalovače Kunce napadlo, když před lety pracoval na Ukrajině. „Byl jsem tam tehdy dva roky, a protože jsem kuřák, začal jsem shromažďovat nejprve obyčejné reklamní a firemní zapalovače,“ vypráví Kunc.

Pak se zaměřil na lepší kousky, některé z nich mají cenu až dvanáct set korun. Ve své sbírce má jak plynové, tak benzinové.

POMOC KAMARÁDŮ

Jak se o něm rozkřiklo, že zapalovače sbírá, kamarádi a známí mu je začali sami nosit. Jeho přítel Ladislav Kopáček z Klepačova jej podporuje a také mu přispěl několika kousky do sbírky. „Jardovi jsem donesl aspoň deset zapalovačů a jsem rád, že jsem mu pomohl sbírku rozšířit. Je obdivuhodná,“ oceňuje muž.

Některé zapalovače si zase klepačovský nadšenec přivezl z pracovních cest po světě. „Kříž s Ježíšem mám z Ukrajiny a třeba elektrickou kytaru z Polska, jsou to pro mě zároveň i takové suvenýry,“ dodává muž.

Folklórní soubory zatančily na vyškovském Masarykově náměstí Hanáckou besedu a vytvořily nový rekord v počtu zúčastněných.
Hanáckou besedu se naučily tančit i děti. A pomohly s rekordem

Nejdražší kousek, mramorový zapalovač připomínající flakon parfému, je pro něj zároveň nejcennější. „Získal jsem jej od kamaráda. On jej na svých cestách dostal darem od rakouské kněžny a sám by jej nevyužil, tak mi ho věnoval,“ vzpomíná sběratel.

Od stejného muže také dostal zapalovač vyrobený ze staré patrony. „Udělal ho na vojně, je benzinový a dokonce ozdobně vyřezávaný,“ ukazuje muž.

Nejzajímavější je kousek, který zároveň funguje jako hrací skříňka. „Stále hraje, ale jako zapalovač už je nepoužitelný, protože netěsní,“ vysvětluje Kunc.

Vojtěch Blažek se již jako šestiletý zapsal do české knihy rekordů. Dnes sedmiletý chlapec zabodoval při balancování na krasokole.
Vojto, ještě vydrž, volali na šestiletého rekordmana při balancování na kole

Většina zapalovačů, které vlastní, jsou stále funkční. Péče o takovou sbírku ale vyžaduje spoustu času. „Je třeba je leštit, mám na to štětečky a další vybavení, a taky doplňovat. Abych naplnil všechny plynové, spotřebuji až čtyři lahvičky butanu. Zabere mi to třeba celou neděli,“ říká.

Starší předměty se snaží také opravovat ze součástek nepotřebných zapalovačů. Jeho sbírka se pyšní i starými typy z války. „Řekl bych, že ten nejstarší pochází až z devatenáctého století, je kamínkový. Ty ani tolik nečistím, protože patina jim dodává určité kouzlo,“ uvádí sběratel.

SBÍRKA V LÉKÁRNIČCE

Sbírá od svých třiceti let a dnes jeho sbírka čítá na tři sta kousků. Vyrobil si pro ni speciální prosklenou skříňku ze staré lékárničky, aby ji měl na očích.

Své poklady nevyměňuje, ani je nevystavuje, ale občas je nosí ukázat kamarádům. „Když jdu třeba posedět do hospody, vezmu pár kousků a bavím se tím, jak nemohou přijít na to, jak se který druh používá,“ směje se Kunc.

Jeho kolekce udělala dojem i na odborníky. „Tři sta zapalovačů je poměrně hodně, mohl by se s takovou sbírkou registrovat nebo je vystavovat,“ doporučuje Vladimír Brom z Klubu sběratelů kuriozit.

Jaroslav Kunc ale nemá zapalovačů nejvíc. Sběratel Miloslav Jan Šnek z Přibyslavi jich shromáždil přes patnáct tisíc a je jedním z největších sběratelů těchto kuřáckých pomůcek na světě. „Nejvíc se v poslední době sbírají krabičky od cigaret, sběratel František Rajánek jich má přes dvě stě tisíc,“ dodává Brom.

Kdo je Jaroslav Kunc
Narozený: 25. 2. 1969
Bydliště: Klepačov
Čím je zajímavý: Sbírá kuriózní a staré zapalovače, které jsou většinou funkční.
Nová výzva: Jaroslav Kunc chce zprovoznit co nejvíc zapalovačů ve sbírce. Výstavu neplánuje, ale doufá, že zapalovače předá jednou v dobrém stavu svým vnoučatům.

TEREZA HANUSOVÁ

Ilustrační foto.
Cyklisté vyhlížejí visuté lávky na skále. Stavba stezky? Nejdříve za dva roky