Tomu při hledání kamenných památek na Třebíčsku opět pomáhal kamarád Emanuel Nožička, který se pátrání po smírčích křížích a kamenech věnuje už řadu let. „Bádá v Třebíči a okolí. A nejsou to jen smírčí kříže, ale i další zajímavosti, které popisuje ve dvou knihách. Ty dával dohromady několik let společně se čtyřmi kamarády," dodal Přibyl.

V okolí obce Pyšel Přibyl pátral už před pěti lety po dvou kamenech. Jeden našel. Druhý ne. Tehdy to po hodině vzdal. „Teď jsme zjistili, jak blízko jsme u druhého kamene vlastně byli," usmál se Přibyl.

Podle knihy Památné kameny a pověsti na Třebíčsku se jedná o mohutný žulový opracovaný kámen. Má tvar silné desky se zaoblenou horní plochou. Na lícní straně je vysoký reliéf řeckého kříže na obdélníkové základně. Stojí nedaleko jiného kamene a k oběma se váže stejná pověst. „Byla letní sobota a nad častotickým statkem viselo černé mračno. Připravovala se již dlouho svatba jediné dcery Magdalény se synkem ze sousedního statku. Svatba to měla být, jak se patří, s muzikou, kopci smaženého masa, sudy piva, aby se na nic nezapomnělo. Ve vsi se ale vědělo, že je to svatba nahonem a natruc. Magdaléna měla před svatbou vážnou známost s Janem, mladším lesníkem. Myslelo se, že je ruka v rukávu, ale nebyla. Otec nevěsty se nechal v hospodě slyšet, že svou dceru nedá nějakému zelenáči z hájovny a že je to jeho poslední slovo," stojí v knize.

Milenci se zle pohádali a rozešli. Mladý lesník přísahal pomstu celému rodu. Však i nový nápadník se veřejně Janovi vysmíval. A tak přišla ta letní sobota. „Několik kočárů vyjelo ze statku se svatebčany před polednem, aby došlo k obřadu, až budou bít zvony v kostele poledne. Ženich s nevěstou měli samostatný kočár a byli zahleděni jeden do druhého. Náhle na cestu z lesa vystoupil zhrzený Jan a dvěma výstřely z bambitek ukončil život obou mladých lidí. Překvapením všechno ztuhlo. Když odeznělo to hrůzné překvapení, nastal mnohonásobný nářek hněvu a bolesti," uvádějí dobové prameny.

Svatebčané začali nemilosrdně vraha pronásledovat a po dlouhé honičce ho dopadli a na místě zabili. „Přešla už staletí, zbyla jenom pověst a tu už jen dotvrzují dva křížové kameny nedaleko od sebe, jako němí svědkové tragické události," dodal Přibyl.

Zdroj: Kamenné kříže Čech a Moravy, Památné kameny a pověsti na Třebíčsku