První kousek si vyrobil podle podkladů olomouckého muzea. A hned v roce 2004 po dvoudenním tréninku vyhrál závod v Rakousku. „Dosud jsem vyhrál čtyři mistrovství, jednou jsem byl stříbrný a jednou bronzový,“ přibližuje.

Podle něj nejde jízdu na drezíně s ničím srovnávat. „Jsem takový podsaditý, kolo mi nevyhovuje, ale drezína je prostředek přímo pro mě. Je to takové raubířské kolo, a to se mi líbí,“ usmívá se šedesátiletý muž.

I když uznává, že jízda na něm není jednoduchá. A leckdy bolí. „Nedávno jsem přijel ze závodu v Paříži, kde jsem jel bez tréninku 75 kilometrů po kostkových úsecích. Doteď se léčím. Mám bolavý zadek, hematomy i puchýře na nohou. Kolo není pohodlné. A proto ho mám rád,“ říká Křivánek.

Kdo je Ivan Křivánek
• Narozený: 30. 11. 1956
• Bydliště: Slavkov u Brna
• Čím je zajímavý: Na drezíně byl u Niagarských vodopádů, projel i 20 států Evropy. Vyrazil i na spanilou jízdu mezi Hirošimou a Nagasaki. Za 8 dnů tehdy ujel 450 kilometrů
Nová výzva: Chce si užít kratší spanilé jízdy a reprezentovat drezínu po světě. Poněkolikáté vyrazí i na Tour de France

V Česku je jediným drezínářem, u kterého pelhřimovská Agentura Dobrý den eviduje hned několik rekordů. Například v roce 2009 během jedné hodiny ujel na drezínovém pásovém trenažéru 14 677,38 metrů. „V roce 2012 dokázal pod dohledem komisařů ujet na dřevěné drezíně 133 kilometrů za třináct a půl hodiny. Trasa vedla na okruhu Šaratice – Milešovice – Otnice – Šaratice a projel ji desetkrát. Ve stejném roce také zorganizoval setkání majitelů replik historických drezín, kterých se v jeden okamžik na jednom místě sešlo osmnáct,“ přibližuje prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Dvě stě kilometrů za čtyři dny ujedou účastníci oslavné jízdy po jihu Moravy. V neděli, třetí den akce, jezdci v čele s Ivanem Křivánkem na drezíně startovali ve Slavkově u Brna.
Jízda v uniformě? Na drezíně utrpení, říká Ivan Křivánek

Jak navíc Křivánek doplňuje, je také držitelem asi třinácti rekordů ve světě. „Do Guinnesovy knihy jsem je ale zapsat nenechal. Se vším všudy to stojí kolem patnácti tisíc, proto jim je nezasílám,“ vysvětluje muž, který vlastní deset drezín. Vyrábí mu je kamarádi. „Jsou mezi nimi tři dětské a sedm dospělých. Aktuálně je vystavuji ve Znojmě, ale jinak je půjčuji na vyzkoušení zájemcům,“ říká Slavkovan.

Jak se na drezíně jezdí, si můžou lidé vyzkoušet i o tomto prodlouženém víkendu. Už od pátku totiž Křivánek pořádá oslavnou jízdu po jižní Moravě. „Záměrem akce je připomenout dvě stě let od patentování drezíny. S kamarády jsme si řekli, že při této příležitosti ujedeme dvě stě kilometrů. Ty jsme rozdělili do čtyř etap a čtyř dnů. Kromě zhruba šesti drezínářů s námi jede i doprovod starých velocipedů a dalších lidí na klasických kolech. Přidat se může každý,“ vyzývá Křivánek.

I V UNIFORMĚ

Obyvatelé Slavkova u Brna, na jehož náměstí odstartuje nedělní etapa, se navíc můžou těšit na perličku. „Jako Slavkovan jezdím občas v napoleonské uniformě. Nedá se to pořád, protože kolo váží šestatřicet kilogramů, napoleonská uniforma s flintou kolem patnácti. Já mám přes stovku, takže toho mám k táhnutí opravdu dost. Ale právě v neděli si uniformu vezmu,“ slibuje Křivánek.

A tak jako je on rád Slavkovanem, tak si ho cení i jeho město. „Vzájemně se podporujeme. Často Slavkov reprezentuje, například se svým kolem přijel na Region tour. My se zase ho i jeho nápady snažíme podporovat dotacemi,“ říká mluvčí města Veronika Slámová.