Kapela Blue Effect, tehdy ještě pod názvem The Special Blue Effect, vznikla v roce 1968. Dnes je legendou a synonymem pro dobrý bigbeat. V sobotu v čele s frontmanem Radimem Hladíkem, jedním z nejuznávanějších českých kytaristů, přijede do Boskovic.

Muzikanti vystoupí v Zámeckém skleníku. „Hrát budou od sedmi hodin večer. Po skončení hlavního koncertu přijde na scénu boskovická skupina Třetí zuby,“ přiblížila Taťána Reiblová z pořádajících Kulturních zařízení města Boskovice.

Nevšední hudební zážitek čeká v neděli také lidi v Jedovnicích. V tamním kulturním domě vystoupí od čtvrt na šest večer známý písničkář Jaroslav Hutka. Posluchači tentokrát neuslyší jeho vlastní tvorbu, ale jen moravské lidové balady ze sbírky vlasteneckého kněze Františka Sušila. Ten zaznamenával nejen texty, ale i melodie, a více než dva tisíce lidových písní vydal ve sbírce Moravské národní písně.

Mnohé převzal v sedmdesátých letech minulého století do svého repertoáru právě Hutka. „Texty v sobě zachycují vzpomínky na dávné mordy, zbojníky, turecké vpády na Moravu, ale i velmi neotřelou duchovní poezii. Písničky v prostém Hutkově podání přímo vybízejí, aby si je s ním publikum zazpívalo. Chcete-li prožít příjemný podvečer, něco se dozvědět, zapátrat po kořenech moravského lidu a třeba si i zazpívat, přijďte,“ zve za pořadatele místostarosta Jedovnic Josef Plch.

V hlavní roli karty

Na své si v sobotu přijdou také milovníci čertových obrázků. V Olešnici se bude soutěžit v mariáši, v Blansku v tarokách. V Olešnici budou karty šustit v hotelu Závrší. Na prezenci hráčů pořadatelé vyčlenili čas mezi čtvrt a tři čtvrtě na deset. Hrát se bude podle olešnických pravidel.

Tarokáři budou v blanenské restauraci Punkva už podvanácté bojovat o pohár starosty města Blanska. Přihlásit se do hry mohou na místě mezi osmou a devátou ráno. Hrát se začne o půl desáté. Vítěz turnaje získá tisíc korun a putovní pohár. Pořadatelé jako každý rok ocení nejstaršího, nejmladšího a nejvzdálenějšího účastníka turnaje. Cenu si odnese i nejúspěšnější žena a domácí hráč. Blanenské klání je zároveň posledním turnajem v tarokovém Grand Prix Povodí Křetínky a Svitavy – Memoriál Františka Škaroupky.

Ve Vanovicích v sobotu třetím závěrečným vystoupením vyvrcholí nultý ročník soutěže amatérských divadelních souborů. Od šesti hodin večer v tamním kulturním domě zahrají ochotníci z Knínic hru Dívčí válka. Po představení diváci rozhodnou, který ze souborů si zaslouží cenu pro vítěze.

O hodinu dřív mohou lidé ve Vanovicích zajít na evangelickou faru, kde bude slavnostně uvedena kniha s názvem Zapomenuté zkazky. Autoři Lia Ryšavá a Vlastimil Sedlák v ní sepsali pověsti a vyprávění o evangelících z Boskovicka a Jevíčska. Na programu bude povídání se spoluautorkou a dalšími hosty, ukázky z knihy přečte autorka ilustrací Jiřina Uhříková.

Kdo se chce ještě před adventem vánočně naladit, může zajet na výstavu do zahradnictví v Šebrově. Výstava s názvem Kouzelné Vánoce bude otevřená v sobotu i v neděli od osmi hodin do pěti odpoledne. Hlavním tahákem programu bude aranžování květin s holandským floristou Peterem Mandersem, v neděli vystoupí také žáci šebrovské základní školy. Připravena bude i dětská dílna, kde si děti mohou vyrobit malé svícny nebo dozdobit vánoční baňky.