Jako například Jaroslav Hejl. „U vlakového nádraží je parkování katastrofální. Budou tam ale stavět nové autobusové nádraží, přesunou se tam autobusy z Masarykova náměstí. Tak snad se blýská na lepší časy. Pak bude ještě potřeba předělat křižovatku na náměstí do tvaru T a udělat i další úpravy," popsal Hejl.

Skanzen ožívá

Jako velké pozitivum vnímá to, že keltský skanzen na okraji Letovic známý jako Isarno ožívá. Město totiž loni pronajalo jeho pozemky sdružení Keltoi, které tam postupně obnovuje ukázky z historie a života Keltů.

Že je potřeba zlepšit parkování ve městě, si myslí i ředitel letovické základní školy Miloš Randula. „Kritické je hlavně parkování u vlakového nádraží a na náměstí. Byl bych také rád, kdyby se zlepšila dopravní situace před naší školou, kvůli bezpečnosti dětí," řekl muž, který v Letovicích působí jako pedagog již dvaatřicet let.

Na náměstí budou v příštích letech pouze čtyři stání pro autobusy a sloužit by měly jen k nástupu a výstupu cestujících. Záchytné parkoviště pro autobusy vznikne u vlakového nádraží. V centru pak podle představ vedení města přibude parkovacích míst pro auta. Již nyní náměstí zdobí nové lavičky a zeleň, v budoucnu jsou tam v plánu například veřejně přístupné dalekohledy s výhledem na památky města. Za řekou vyroste přehlednější křižovatka ve tvaru T. Současné vedení města už má k dispozici studii, kterou ale ještě bude potřeba přepracovat. A nejtěžším oříškem bude na úpravy za přibližně třicet milionů korun sehnat peníze.

Před dvěma lety měli Letovičtí strach z příchodu nepřizpůsobivých lidí do města. O ubytovnu v tamní Brahmsově ulici měla zájem společnost z Prahy, která tam údajně chtěla přestěhovat sociálně slabé rodiny. Nakonec se ukázalo, že jde o zbytečné obavy. Jenže nyní se podobná nejistota vrací znovu. „Někdo koupil byty v exekuci, zrekonstruovali je a předělali na byty pro slabší vrstvy. Do některých se už nastěhovali Romové, takže nevíme, co bude," řekla Pavla Staňková.

V ubytovně klid

Provozovatelem ubytovny v Brahmsově ulici je nadále Petr Havíř, který ujistil, že v jeho zařízení je nyní naprostý klid. „Nerozlišujeme, kdo je jaké národnosti, důležité je pro nás to, aby dodržoval domovní řád. Ale o žádných problémech v současnosti nemůže být řeč," řekl Havíř.

Své radosti i starosti měli v posledním období i obyvatelé letovických místních částí. Jako například Třebětínští. Ve vesnici jim chtěla zemědělská společnost Ledeko postavit bioplynovou stanici. Místní nesouhlasili a podali odvolání na Jihomoravský kraj, které pomohlo. Společnost pak od svého záměru ustoupila.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Zámecký park koupili pro lidi
Letovice - Opravy vodovodů, koupě zámeckého parku. Nebo rekonstrukce děravých ulic a chodníků, například v ulici Bezručova, která byla jedním z nejbolavějších míst města. Na to vše se v posledních čtyřech letech zaměřili letovičtí radní. Blanenský deník Rovnost vybral největší investice Letovic za poslední volební období. Třeba na nový vodovod v Borové už roky čekala například Marie Dvořáková. „Pro pitnou vodu jsme museli chodit do obchodu nebo k sousedům. V naší studni je plná bakterií," řekla Dvořáková.
OPRAVA VODOVODŮ. Obyvatelé letovické místní části Borová se už dva roky radují z nového vodovodu. Pro pitnou vodu už nemusejí chodit do obchodu. Příprava akce nebyla jednoduchá, vedení Letovic řešilo situaci pět let. Nejtěžší bylo rozetnout otázku, na který vodovod se Borovští napojí. Nakonec zvítězilo připojení Borové na funkční vlkovský přivaděč. „V letošním roce město ve spolupráci se Svazkem vodovodů a kanalizací opravilo vodovodní řad v ulici Jevíčská. Akce nás stála téměř pět milionů korun, " uvedla radní Daniela Ottová.
KOUPĚ ZÁMECKÉHO PARKU. Pět milionů korun. Za tolik peněz koupili loni Letovičtí zámecký park od majitele letovického zámku Bohumila Vavříčka. Vedení města tak chtělo zajistit, aby i v budoucnu zůstal park odpočinkovou zónou pro lidi. „Chceme ho zachovat pro další generace," řekl starosta Letovic Vladimír Stejskal.
DRAČÍ LODĚ. Pestrobarevné lodě s dračí hlavou na špici a ocasem na zádi poslední roky rozčeřují hladinu přehrady Křetínka v Letovicích. Závody se staly v Letovicích tradiční a vyhledávanou akcí.

Náměstí? Hlavně sehnat peníze

Letovice - Oprava letovického Masarykova náměstí je hudbou budoucnosti. Jak daleké, odhadují lídři kandidátek.

Otázka: Co byste udělal pro to, abyste urychlil opravu náměstí?

Klíčové je sehnat na opravu peníze. Nečekat pouze na vypsání dotací, ale použít i část prostředků, které přicházejí do Letovic díky novému rozpočtovému určení daní.
František Boček, KDU-ČSL

Musíme se pokusit získat dotace, bez kterých náměstí asi neopravíme.
Jan Řehoř, KSČM

Díky novému rozpočtovému určení daní jde do Letovic o jedenáct a půl milionu korun ročně více. Ty bych doporučoval vložit do náměstí.
Petr Novotný, TOP 09

Určitě bych se snažil na opravu sehnat peníze z dotací. A dohlédl bych na to, aby se při stavbě nekradlo.
Pavel Horáček, Sdružení nestraníků

Jakmile přemístíme autobusy ze západní části náměstí, můžeme se pustit snad v roce 2016 do jeho obnovy. Nyní je nutné vše papírově připravit, abychom mohli požádat o evropské dotace.
Daniela Ottová, ČSSD

Nejdůležitější bude sehnat dotace, ale nečekal bych jen na ně. Oprava náměstí by měla být naší prioritou, nebál bych se krátkodobého úvěru.
Radek Procházka, Občanská iniciativa

Nejprve musí být dokončen přestupní uzel IDS na ulici Nádražní a výměna kanalizačního a vodovodního potrubí v ulici Česká, na Masarykově náměstí a na ulici Nádražní. Pak se můžeme pustit do rozsáhlejší opravy náměstí.
Vladimír Stejskal, ODS