Za kamennými památkami se turista z Ráječka vydává do různých koutů republiky. Před časem Přibyl trávil vánoční svátky na Vysočině a také tam vyrazil do okolí pátrat po smírčích a křížových kamenech. „V dnešním díle se vypravíme do tří obcí na Žďársku. Do obce Strážek, Bukov a Moravec," upřesnil další putování Přibyl.

Hledání ve Strážku je jednoduché. Kámen stál už na několikátém místě. „Stačilo najít tamní kino a pořádně se rozhlédnout. Křížový kámen stál nedaleko," řekl Přibyl. Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy památku popisuje jako kamennou desku s odlomeným pravým rohem. Na ní je vytesaný vystouplý reliéf latinského kříže, který má pod levým ramenem reliéf tesařské sekery.

Další křížový kámen si turista z Ráječka vyfotografoval v obci Bukov. Ani tam mu hledání kamene nedalo moc práce. Kamenná deska stála poblíž kostela a byla součástí památníku padlých. Jedná se o mramorovou desku s reliéfem golgotského kříže, jehož dolní část byla neuměle odsekána. „Celou plochu včetně reliéfu vyplňuje pětiřádkový nápis lomeným písmem, který roku 1937 četl J. F. Svoboda takto: Léta páně 1608 ve čtvrtek den svatých Filipa a Jakuba v tomto místě zabit jest zrádně urozený pan Petr Čížovský z Čížova na Mitrově," popisuje desku kniha Kamenné kříže Čech a Moravy.

Podle dobových pramenů byl v Bukově 1. května 1608 úkladně zavražděn Petr Čížovský z Čížova a Mitrova. Pověst říká, že soutěžil o dívku v jízdě na koni, vyhrál, ale jeho sok jej zavraždil. Viníka pak měly utlouct přihlížející ženy z Mitrova. Kámen původně stál na rozcestí k hradu Mitrovu. Roku 1926 jej zazdili místní do pomníku padlých. V roce 2005 byl pomník padlým přestavěn a kámen očištěn.

V obci Moravec je smírčí kříž zazděný u vchodu do tamního kostela. Připomíná tragickou událost z roku 1581. Místní myslivec zastřelil milence své ženy. Kámen Moravečtí vytesali a vsadili na místě neštěstí u hájovny. Později ho přemístili ke kostelu. Celé neštěstí se odehrálo asi takto: „Myslivec Petr si dovedl do hájovny nejkrásnější dívku z celého okolí. Měli se nadevše rádi, ale kolébka jim zela prázdnotou. Petr střežil les, pečoval o zvěř a pásl po škodné. Až mu přeběhla přes cestu „škodná nejhorší" šafář Getrzych. Myslivec ho zastřelil na zahradě hájovny. Jeden zemřel a dva pak žili nešťastně za trest. Spravedlivý Bůh jim dopřál požehnané zkoušky. Zůstal tento kámen," popisují tragédii dobové prameny.

Zdroj: Kamenné kříže Čech a Moravy