Přes deset tisíc hektarů půdy, na které rostou smrky, borovice, modříny, ale i buky nebo duby. To si většinou lidé představí, když se řekne Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny. Studenty lesnických fakult zase napadnou spojení jako je výukové pracoviště nebo cenný ekosystém. Tradiční podnik ve Křtinách má mnoho tváří. Funguje už bezmála devadesát let.

V roce 1923 podnik zřídila současná Mendelova univerzita v Brně ze školního statku v Adamově. O získání statku usiloval už tamní profesor hospodářské úpravy lesů Rudolf Haša, kterému se to nakonec s učitelským sborem podařilo. Statek zřídili především jako zařízení k plnění školních úkolů. Jako vedoucího správy zvolili profesora Josefa Opletala a později změnili jméno z Lesního statku Adamov na Školní statek Masarykův les.

Statek se stal dílnou, ve které působili vyhlášení lesničtí a dřevařští odborníci. Mezi nimi byli i Rudolf Haša, Ferdinand Miller nebo Antonín Dyk. Řídili práci na statku a zaváděli tam moderní technologie.

V době okupace sídlo přesunuli do Brna. Tehdy statku hrozilo, že jej zruší úplně, ale konec války pro něj znamenal záchranu. Provoz se vrátil do starých kolejí. Po přijetí nového vysokoškolského zákona na přelomu čtyřicátých a padesátých let statek přejmenovali na Školní lesní závod. Od té chvíle statek vedl ředitel závodu a jeho nadřízený, rektor vysoké školy.

Na konci šedesátých let přesunuli ústředí závodu z Brna do Křtin a statku dali nové jméno, Školní lesní podnik Křtiny. Stále však plnil svoje původní poslání a sloužil ke vzdělávání, vědě a výzkumu.

Po roce 1989 se v podniku soustředili na vznik materiální a technické základny pro studijní program dřevařství. Veškeré pozemky Školního lesního podniku od té doby vlastnila Vysoká škola zemědělská, později přejmenovaná na Mendelovu univerzitu.

Výukové pracoviště

V současnosti je Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny stále součástí Mendelovy univerzity, a jejím účelovým zařízením především pro lesnickou a dřevařskou fakultu.

„Poskytuje zázemí posluchačům školy i učitelům. Zároveň však slouží i široké veřejnosti, například jako místo pro rekreaci,“ vysvětluje zástupce ředitele podniku Pavel Mauer s tím, že neméně důležitá je i funkce správy univerzitního majetku.

Podle Mauera se bude výukové poslání podniku stále více posilovat. „Stěžejní funkcí je vytvářet území pro praktická cvičení a bádání. Jsou tu na to ideální podmínky. Podniku patří přes deset tisíc hektarů lesů, které jsou typické bohatou druhovou rozmanitostí a pestrostí životních podmínek,“ uvádí Mauer.

Pracoviště má podnik ve Křtinách, Adamově i v Olomučanech. Dnes v něm pracuje kolem dvou set zaměstnanců. „K tomu ještě najímáme externí spolupracovníky, například při těžbě dřeva,“ říká Mauer. V lesnictví a dřevařství vidí velkou budoucnost. „Tyto obory potřebujeme. Otázka využití dřeva na výrobky pro náš každodenní život je velice aktuální,“ dodává Mauer.


ŽANETA ONDROUŠKOVÁ