Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v dalších okresech. „V dnešním díle se vypravíme za kříži a kameny na Svitavsko, do Jihlavy a také na okres Brno-venkov," přiblížil další putování Přibyl.

Po dalších křížích a křížových kamenech pátral turista z Ráječka ve Vranové Lhotě na Svitavsku. První z nich zpočátku nenašel. „Zastavili jsme u pomníku padlým vojákům, ale křížový kámen nikde. Nakonec mi poradil cyklista, který jel kolem. Museli jsme popojet asi o kilometr dál k tamní kapličce. Křížového kamene jsme si málem nevšimli. Ležel na zemi a skoro nešel poznat," poznamenal.

Z protějšího domu vyšel pán a zamířil k výletníkům. „Ptal se, co tam hledáme. Přečetl jsem mu údaje, co jsem měl ke křížovému kameni, a vysvětlil mu, co to vlastně tyto kamenné památky jsou. Podobný náhrobek prý měl doma. Ale daroval ho dvojici mužů, kteří se o tyto památky zajímali," dodal muž.

Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy popisuje památku jako torzo kříže se symbolem kominického řemesla, žebříkem. Napravo je obrys krátkého kopí. „Jeho původní stanoviště bylo na úpatí Černé Hory na polní mezi. Před rokem 1887 se rozlomil a po tomto roce byl uložen do kapličky na návsi, kdy byl opět poškozen. Proto byl přesunut na dnešní místo," stojí v knize. Další kamenný monument z dob dávno minulých stál na kopci při výjezdu z obce na pravé straně hned vedle silnice. Smírčí kříž je vidět z auta i kola. Je na něm napsáno: „Sv. Cyrile a Metoději, orodujte za nás."

V Jihlavě se Přibyl dostal ke třem historickým kamenům. První z nich našel v tamním muzeu. „Na informacích jsme si nechali vysvětlit kudy do muzea, kde byl první z křížů. Kvůli rekonstrukci muzea jsme ho i s místním personálem chvíli hledali, ale nakonec na jednom z nádvoří objevili. Sice byl kámen postaven vzhůru nohama, ale hlavně že tam byl," pousmál se turista.

Křížový kámen je obdélníková deska s pravidelným reliéfem latinského kříže, který je u paty rozšířen. V pravém dolním poli jsou vyryty soukenické nůžky. Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy není jeho původní stanoviště známo. „Na místo byl přenesen z původního muzea, které bylo v místě dnešní průmyslové školy strojní, kde byl deponován bez bližšího označení," uvádí kniha.

Druhý křížový kámen se nachází v jihlavské ulici Znojemská. Jedná se o nahoře zakulacený a na pravé straně poškozený kámen. Na něm je reliéf latinského kříže. Pod rameny je vlevo obrys kladiva a vpravo sekery bez násady. Podle dobových pramenů původně stával v hlubokém zářezu znojemské silnice nedaleko hostince Trübwasser.

Třetí křížový kámen našel Přibyl v Kosovské ulici. „Na informacích nám řekli, že se ke kameni nedostaneme, protože stojí ve vojenském prostoru a ten je nepřístupný. Nedalo mi to a vydal jsem se na průzkum, který se vyplatil. Trochu jsem si procvičil vyskakování na betonové ploty a nahlížení do polorozpadlých vojenských budov a nádvoří, ale nakonec tohoto nebylo třeba. Kámen číslo tři byl v trávě u silnice. Postavil jsem stativ na silnici, nastavil samospoušť a vyfotografoval ho," zavzpomínal na výpravu Přibyl.

Další kamennou památku si Zdeněk Přibyl z Ráječka vyfotografoval v nedalekých Lelekovicích. Křížový kámen je zazděn ve stěně kostela ve vodorovné poloze. Do poloviny 19. století byl zakrytý omítkou.

Příště: Střítež (okres Žďár n. Sázavou), Sejřek (okres Žďár n. Sázavou), Doubravník (okres Žďár n. Sázavou)

Zdroje: Kamenné kříže Čech a Moravy, www.smircikrize.cz