Doprovod mu na výpravách dělá manželka Lea a kamarádi. Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v dalších okresech. „V dnešním díle se podíváme do obce Podhradí na Chebsku," přiblížil další putování turista z Ráječka.

Před časem se Přibyl vypravil na přednášku setkání příznivců smírčích křížů, které se konalo v Aši. Cestou tam i zpět si vyfotografoval další zajímavé památky do své sbírky. Dva z nich v obci Podhradí. První z nich kniha Kamenné kříže Čech a Moravy popisuje jako kříž s poškozenou hlavou. Ve středu má obrys radlice. Má připomínat smrt čeledína, který byl usmýkán při orání splašenými koňmi.

Kříž stojí v obci u bývalé školy. Dnes domu číslo popisné 297. Je pod úrovní silnice, opřený o zídku zahrady.

Druhý kříž byl opravdovou raritou. „Je to jeden z těch výjimečných. Jedná se o nejstarší smírčí kříž na území naší republiky, který je doložený takzvanou smírčí smlouvou. Podle dobových pramenů byl postaven prvního února roku dvanáct set devadesát Heinrichem z Plavna, o čemž svědčí zápis v kronice města Plauen v dnešním Sasku," přiblížil historii jedinečné památky v obci Podhradí Zdeněk Přibyl.

Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy se jedná o původně přesně opracovaný, nyní už vlivem času a podnebí značně poškozený kamenný kříž. Podle dochovaných pramenů byl postavený na místě, kde zahynul sedlák pod převráceným vozem. Ve skutečnosti byl postaven 1. 2. 1290 na hranici ašské farnosti, jak o tom svědčí listina uložená v městském archivu v Plavně. „Nyní stojí u domu číslo popisné 314 poblíž zastávky autobusů," upřesnil místo nálezu Přibyl.

Zdroj: Kamenné kříže Čech a Moravy