Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kozí sýry ze Šošůvky mají Spokojeného zákazníka

Šošůvka /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ - erstvý kozí sýr, tvaroh i mléko nabízí rodina Sedlákových z Šošůvky už řadu let. Letos na podzim k nim přidali ještě uzeniny. O tom, že jsou jejich výrobky oblíbené a kvalitní, svědčí i ocenění Spokojený zákazník. Farma dojných a kašmírských koz v Šošůvce jej získala letos, v Jihomoravském kraji byla jediným vítězem se zemědělsko-potravinářským zaměřením.

15.11.2011
SDÍLEJ:

Kozí farma v Šošůvce. Foto: Žaneta Ondroušková

„Vážíme si toho, protože nás vybrala porota složená ze zákazníků. Je to určitě ohodnocení naší práce a práce našich předků. Poslechli jsme totiž volání rodu a navázali na ně,“ vysvětluje spolumajitel farmy Jan Sedlák.

Rod Sedláků žije v Šošůvce a chová hospodářská zvířata už více jak dvě stě let. Tehdy se tam na konci osmnáctého století přestěhoval Matěj Sedlák z nedalekého Lipovce. Sedlákovi na začátku devatenáctého století navázali na práci rodu Kučerů, kteří žili v domě předtím. Když se vdova po Tomáši Kučerovi Kateřina provdala za Karla Sedláka, začali společně hospodařit v domě číslo 45, současném sídle farmy.

Po Karlu Sedlákovi se v domě vystřídalo několik pokolení a uběhly desítky let. V současnosti tam žije a hospodaří Jan a Eva Sedlákovi. „Celých dvě stě let na tomto místě žili zemědělci, kteří chovali hospodářská zvířata. S potravinářstvím to jako první spojila moje babička. V třicátých a čtyřicátých letech minulého století se pustila do produkce mléčných výrobků. Tenkrát pro ně jezdily prodavačky z Líšně. Tady to zkupovaly a pak prodaly na trhu v Brně. Babička tedy měla své stabilní zákazníky,“ vypráví čtyřiapadesátiletý Jan Sedlák, vystudovaný veterinář.

Vydrželo to do šedesátých let. „Babička s dědou pak vstoupili do jednotného zemědělského družstva. Patnáct let tu zemědělci chovali prasata. V devadesátých letech jsme začali s podnikáním my, spolu s rodiči,“ vzpomíná Sedlák, jehož otec zemřel před dvěma roky. Oficiálně je současnou majitelkou Eva Sedláková, s mužem však považují firmu za společnou.

Z trhů do obchodů

„Za těch dvacet let, kdy podnik funguje, se toho hodně změnilo. Začínali jsme s několika kozami, půdy bylo dvanáct hektarů. Postupně se stádo rozrůstalo a prostory zvětšovaly,“ vzpomíná Sedlák. Teď obhospodařují skoro čtyřicet hektarů půdy a stádo čítá na sto padesát kusů. „Když k tomu připočtu i mladé kozičky a kozly, je to dvě stě zvířat,“ uvádí Sedlák s tím, že veškeré krmivo pro zvířata Sedlákovi pěstují na své půdě.

Změnila se i cesta, jakou se jejich výrobky dostanou k zákazníkům. „Na začátku jsme prodávali mléka a sýr z domu, potom jsme se dostali do distribučních sítí. Teď dodáváme do sítě zdravých výživ, do sýráren a vináren. Také jezdíme na farmářské trhy a částečně prodáváme i přímo z farmy,“ popisuje Sedlák.

Zákazníci si od Sedláků kupují přírodní i ochucené čerstvé kozí sýry, brynzu, pasterované i kefírové mléko nebo kozí syrovátku. Důležitou součástí jejich produkce jsou tvarohové výrobky. „Nabízíme například Jinánek, což je tvarohový krém pro děti s různými příchutěmi,“ vysvětluje Sedlák. Na podzim začali i s výrobou uzenin. „Kozy, které nechceme použít na chov, odvážíme na jatka. V uzenářské výrobně v Rosicích z jejich masa dělají špičkové salámy a klobásy. Zatím je prodáváme z domu a mají úspěch,“ uvádí Sedlák.

Na farmě se soustředí na to, aby měly jejich výrobky punc regionálnosti. „Už na začátku jsme cítili potenciál Moravského krasu, v podobném přístupu pokračujeme i teď,“ říká Sedlák. Zemědělství, které provozují, se podle něj nedá označit za konvenční, ale zároveň není ani ekologické. „Snažíme se jednoduše chovat šetrně,“ říká.

Práce nad hlavu

S farmou manželům pomáhají i děti Jan a Vendula a jedna zaměstnankyně. „Manželka s dcerou a další pracovnicí se starají o mlékárnu, výrobu a balení sýra. Já a syn se věnujeme přímo zvířatům, dojení a půdě,“ říká Sedlák s tím, že přes sezónu mají na farmě práce nad hlavu. „Odpočineme si až po Vánocích, kdy na nás čeká několik měsíců volnějšího režimu,“ dodává.

ŽANETA ONDROUŠKOVÁ

15.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Šmejdi? Chybí obrana, z obcí je vyhání starostové i rozhlasem

Ilustrační foto.

Šampionátem chceme kolovou opět přiblížit veřejnosti, říká pořadatel Chlup

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídra Strany zelených Michala Berga

Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ - Michal Berg je lídrem jihomoravské kandidátky Strany zelených pro volby do poslanecké sněmovny. Ve středu od 10 do 11 hodin odpovídá na dotazy čtenářů na www.brnenskydenik.cz.

OBRAZEM: Kormidla, ráhna. Dvacet let klubu lodních modelářů přibližuje výstava

Blansko – Miniaturní kormidla a ráhna, lana o šířce nitě a zásoba kvalitního lepidla. Tak nějak vypadá pracovní stůl poctivého modeláře lodí. Důležitější než veškeré součástky na stole je ale trpělivost. Své by o ní mohli vyprávět členové blanenského klubu lodních modelářů, který letos oslavil dvacet let existence. U příležitosti výročí uspořádali členové klubu v Galerii města Blanska výstavu modelů.

První školní tablo: představíme prvňáčky ze ZŠ Lipovec

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Praktičtí lékaři budou stávkovat. Kvůli e-Receptům i elektronické evidenci tržeb

Vyškovsko, Blanensko – Jiřina Jadroňová má svého doktora ve Vyškově. Bojí se, že při středeční stávce praktických lékařů bude na dveře jeho ordinace klepat marně. „Když budu mít nějaký zdravotní problém, na koho se obrátím?“ zoufá si sedmdesátiletá důchodkyně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení