Na soutěžích bývá situace napjatá. „Na startu se snažím koncentrovat na závod a všechny ostatní myšlenky vypustit. Občas mám krize, kdy mi tělo říká, že už fakt nemůžu a měl bych zvolnit. To se pak snažím přemlouvat nohy, aby šlapaly dál, že to přejde," nastiňuje své pocity při závodech mladý sportovec, který studuje stavebnictví na Masarykově střední škole v Letovicích.

Mladý cyklista v akci.K cyklistice se Štěpaník dostal asi před pěti lety díky strýci. „Byli jsme se s otcem jen tak podívat na závody a strýc se mě zeptal, jestli bych nechtěl zkusit závodit taky. Já jsem byl pro, začalo mě to bavit a pokračuji až do teď," vzpomíná na své začátky Štěpaník, který v současné době závodí za cyklistický oddíl Moravec v Benešově. „Tréninky si většinou určuji sám. Občas mi sportovci z klubu pomůžou, třeba i se sportovní výživou," říká.

Jeho roční tréninkový plán se dělí do čtyř období. Přes zimu je to především všeobecná příprava, tedy běh, posilování a plavání. „Kolem února už se víc soustředím na kolo a trénuji, abych závod vydržel ve velké intenzitě," popisuje mladík. Závodní sezóna začíná přibližně v dubnu a končí v září.

Trénink i pět hodin

Následuje poslední fáze s lehkým tréninkem a měsíc odpočinku. Délka tréninku je různá, záleží na intenzitě a typu závodu, na který se zrovna Štěpaník připravuje. „Někdy jsou to dvě hodiny, u vytrvalostních tréninků to může být i pět hodin," říká sportovec, který trénuje téměř každý den. „Časově se to přes zimu nějak zvládnout dá, protože končím ve škole třeba o půl třetí, hodinu cestuji domů a do večera mi ještě zbude dost času. Na jaře a v létě, když mám důležité tréninky nebo závody, tak někdy ve škole požádám o uvolnění a končím o něco dřív," popisuje středoškolák svůj režim. Občas si najde čas na squash s kamarády nebo odreagování u počítačových her, většinou ale hlavně jezdí na kole.

Mladý cyklista při závodech.Se závodním sportem souvisí i speciální strava. „První tři roky jsem jedl jakékoliv jídlo, co kdo dal přede mne na stůl," vzpomíná Štěpaník. Poslední dva roky se začal zajímat o zdravou výživu, čte si o ní v časopisech nebo sleduje rady od elitních závodníků. „Dozvěděl jsem se, že zdravá výživa dá o hodně více energie, než co nabízí klasická strava v našem prostředí. Zaměřuji se hlavně na sacharidy a zdravé cukry, zatímco tuky se snažím přes sezónu omezovat. Ve školní jídelně si vybírám lehčí jídla, a když jsem doma, tak si připravím na oběd třeba lososa se zeleninou a bramborovou kaší," přibližuje svůj jídelníček. Při trénincích pije energetické nápoje, kvůli hydrataci a dodávání cukrů.

Krize i euforie

Na svém sportu si Štěpaník pochvaluje možnost být venku. „V létě, když je teplo, tak je cyklistika v uvozovkách přírodní kanceláří, můžu se kochat přírodou a nemusím sedět někde na židli," podotýká mladík, který už zažil i kritičtější období. „Měl jsem dny, kdy se mi vůbec nechtělo a uvažoval jsem, že s cyklistikou skončím. Ale zase byly dny, kdy jsem byl fakt šťastný. Neustále mě to tahá dál, chci se pořád zlepšovat," popisuje mladík svou motivaci, která míří vysoko. „Pokud by to bylo možné a zadařilo se, tak bych se chtěl určitě zkusit probojovat někam mimo republiku, třeba na světové poháry. A kdyby to nevyšlo, tak aspoň se dostat mezi elitu na republikových závodech," líčí Štěpaník své sny.

Zatím mladík zvažuje, jestli po ukončení střední školy půjde dál studovat, nebo se zaměří na sport. „Určitě bych se chtěl cyklistice věnovat i nadále. Pokud by se mi ve sportu nezadařilo, tak pořád budu mít vystudovaný obor, takže můžu začít hned pracovat," nastiňuje své možnosti sloupský sportovec.

MARIE TOMISOVÁ