Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v jiných okresech. „V dnešním díle se vypravíme do obce Ležky v okrese Louny, do obce Údrč na Karlovarsku a do Havlíčkova Brodu," přiblížil další putování Zdeněk Přibyl.

Turista z Ráječka před časem vyrazil na západ Čech na setkání členů Sdružení pro výzkum smírčích kamenů. Po cestě navštívil obec Ležky na Lounsku. Tam si vyfotili kříž s krátkými rameny na mohutné klínové základně. „V kruhu je berličkový kříž, jehož kmen je protažen až k základně. Jedná se o takzvaný antropomorfní kříž," popisuje kamennou památku kniha Kamenné kříže Čech a Moravy.

V obci Údrč měl Přibyl při hledání kamenného kříže snadnou práci. Je zazděný u zrušeného hřbitova u kostela svatého Linharta. Asi tři metry od hřbitovní brány. „V minulosti byl kříž schovaný pod omítkou a místní ho náhodně objevili v roce 1998," dodal Přibyl.

Překrásný křížový kámen si Přibyl vyfotografoval v Havlíčkově Brodě u tamního mostu přes řeku Sázavu. Jedná se o kámen s reliéfem kříže a sekery, na které je malý křížek. „Dřív byl kámen omšelý a ve špatném stavu. Po rekonstrukci mostu prokoukla i tato památka," řekl Přibyl.

Poškozený kámen opravil přibyslavský sochař Petr Máša. Místní mu říkají Hnátův kámen. Pravděpodobně to je smírčí kámen, vyrobený ze žuly. Lze ho datovat podle částečně dochovaného českého nápisu do roku 1513 nebo 1613.

Jedná se o obdélný kámen s nízkým reliéfem tlapatého kříže. Před výstavbou kamenného mostu v 19. století stával na levé straně mostu. „Podle pověsti označuje kámen místo exekuce hlásného Hnáta v roce 1472. Hnát, spolčený s Jihlavany, měl otevřít jihlavskému vojsku Dolní bránu a tak umožnit ovládnutí Německého Brodu. Díky včasnému zpozorování nebezpečí ale brodští občané útok nepřátelského vojska odvrátili," je napsáno na desce vedle kamene u mostu přes řeku Sázavu.

Zrádný hlásný

Zrádce Hnát byl davem německobrodských občanů dopaden a ukamenován. Na památku této události jako výstraha před zradou byl v hradebním příkopu postaven tento kámen.

Zdroje: Kamenné kříže Čech a Moravy