Blanenskému gymnáziu se věnuje první díl nového seriálu Blanenského deníku Rovnost Ze školních lavic. Ten přiblíží historii škol na Blanensku.

Po druhé světové válce v Blansku razantně narostl počet obyvatel. Blanenští proto v roce 1949 otevřeli nové gymnázium, které se stalo základem středního všeobecného školství v regionu. Nejdříve sídlilo v budově školy na dnešní Seifertově ulici. Začátky byly těžké, stavbu za války poškodilo bombardování a vedení mělo problém se zajištěním profesorů. „Pamatuji, že jsme o prázdninách před začátkem školního roku pomáhali stěhovat lavice z Brna, abychom vůbec měli kde sedět," vzpomíná Marie Salmová. Odmaturovala na jaře roku 1950 spolu s dalšími jednatřiceti spolužáky.

První studenti se sešli z různých středních škol po okolí a vytvořili tak dohromady trochu nesourodý mix. „Na škole v Blansku to byla legrace. Sešli jsme se tam v posledním ročníku z různých gymnázií, někteří z Brna, jiní z Boskovic. To jsme mohli používat jako výmluvu. Vždycky když měl někdo problém, tak se ozval, že tohle u nich neprobírali," říká Salmová.

Gymnázium v letech po založení čekala řada stěhování. Nejdříve se začátkem padesátých let přesunulo na dnešní ulici Rodkovského. Po stavbě nové školní budovy se v roce 1956 přestěhovalo na Erbenovu ulici. A potom se gymnázium vrátilo zpět na ulici Seifertovu, kde sídlí dodnes.

Pět tisíc absolventů

Za dobu svojí existence si gymnázium upevnilo pozici mezi ostatními školami v regionu. „Důkazem toho je více než pět tisíc úspěšných absolventů, kteří se uchytili v nejrůznějších oblastech společenského, kulturního a sportovního života blanenského regionu. Řada z nich tyto hranice přesáhla," říká současný ředitel gymnázia Radek Petřík.

Gymnázium Blansko je všeobecně zaměřenou střední školou, která připravuje studenty na vysokoškolské studium. „Naší hlavní zásadou je umožnit studentům zaměření podle jejich zájmů. Nabízíme jim proto volitelné předměty a semináře," tvrdí ředitel.

V posledním ročníku už volitelné předměty převažují nad těmi povinnými. Unikátní je i rozšířená výuka jazyků. Studenti si vybírají dva cizí jazyky, a to angličtinu, němčinu, francouzštinu, španělštinu nebo ruštinu. „Na gymnáziu si ceníme talentovaných žáků. Na soutěžích často sbírají mimořádné úspěchy," připomíná Radek Petřík.

Před dvěma lety vyhrála například Hana Lipovská první místo v soutěži Česká hlavička. Tomáš Rybář se zase letos stal nejúspěšnějším francouzštinářem v republice. „Také máme dvě studentky, které Českou republiku reprezentovaly na Olympiádě mladých vědců v jihoafrickém Durbanu.

Protože ale studentský život není jenom o učení, nabízí na gymnáziu svým svěřencům i celou řadu mimoškolních aktivit. Už třináct let funguje studentský pěvecký sbor Perličky. Studenti prvních ročníků jezdí na seznamovací pobyty. Časté jsou výjezdy do zahraničí. Paříž, Londýn, Augsburk nebo Vídeň. „Letos jsme opakovaně získali peníze z krajského programu Do světa! Zaměřili jsme se na regionální tematiku. Studenti se zúčastnili expedice Kostelík. Zkoumali historii unikátní blanenské památky – dřevěného kostelíka. Navštívili Podkarpatskou Rus, aby zmapovali osudy této stavby," říká ředitel.

Gymnázium Blansko v současnosti navštěvuje pět set šedesát studentů ve dvaceti třídách. Přijímá studenty do osmiletých i čtyřletých studijních programů.

ONDŘEJ EKL