Je druhá polovina čtrnáctého století a pánem hradu Holštejn v Moravském krasu je Vok III. K mírumilovnému šlechtici má ale daleko. Pro ty, kteří se mu znelíbí má totiž speciální trest. Zahynou v temné jeskyni přímo pod jeho sídlem. Jeskyně tak podle svého krutého využití dostala název Hladomorna. Právě jí se věnuje další díl letního seriálu Rovnosti Tajemná místa jižní Moravy.

Historie hradu sahá ještě o několik století před dobu Voka III. Na vápencové skále jej kolem roku 1270 postavil Hartman z Jedovnic. Jméno hrad získal podle místa, na kterém stál. Holštejn totiž znamená dutá skála. „Dnes vede do jeskyně vchod na úpatí skály. Ten byl ale v dobách, kdy jeskyně sloužila jako hradní vězení, zazděný," vysvětlil Marek Bejček z Občanského sdružení Phoenix Holštejn, které se historií hradu zabývá.

Samotná jeskyně je sedmnáct metrů vysoká, pětatřicet metrů dlouhá a pětadvacet metrů široká. Připojené k ní jsou čtyři menší síně. „S hradem byla Hladomorna spojená chodbou dlouhou třiadvacet metrů, která ústila na hradní nádvoří. Říká se, že kdo se provinil málo, toho do jeskyně chodbou shodili a zabil se hned při pádu. Kdo se provinil hodně, toho do Hladomorny spustili a umíral pomalu hlady," popsal Bejček.

Jak se dostat na místo
- Pěšky K Hladomorně vede červená turistická značka od okolních turistických cílů, jako jsou například Sloupsko-šošůvské jeskyně nebo Macocha.
- Autem Z Blanska je až do září kvůli opravě mostu trasa na Holštejn vedená po objížďce přes Ostrov u Macochy do Jedovnic, dále do Kotvrdovic, Lipovce a v Lipovci odbočkou na Holštejn.
- Autobusem Autobus do Holštejna jezdí z Blanska, autobusové stanice, přes Lažánky a Vilémovice. Většina autobusů zastavuje v Holštejně na zastávce Rozcestí. Zastávka je na znamení.

Dodal, že chodbu později zasypala hlína a kameny. „Podařilo se nám ji ale prokopat. Je však velmi úzká, takže těžko říct, co je na pověstech o postupném spouštění provinilců do jeskyně pravdy," podotkl.

Od dob vzniku hradu se na něm vystřídalo několik pánů. Posledním, který na hradě žil, byl Vok V., který zemřel v roce 1466. Neměl dědice, a hrad tak po jeho smrti začal chátrat.

Dnes z rozsáhlé stavby zbylo jen několik polorozpadlých zdí. Jméno hradu ovšem zapomenuto nezůstalo. Nese jej nedaleká obec.

Na hrad si lidé vzpomněli až v devatenáctém století. „Kolem roku 1850 až 1860 se rozvíjel turismus a k Holštejnu lidé začali chodit na procházky. Rozhodli se proto i probourat zazděný vchod do Hladomorny a otevřít tak jeskyni, o které se vědělo odnepaměti. Tehdy tam objevili množství lidských kostí a také části ošacení," řekl Bejček.

Pod Hladomornou jsou podle něj další jeskyně. A o nich si lidé povídají několik pověstí. „Například tu, že tam Hartman z Holštejna ukryl poklad, který uloupil v rajhradském klášteře. A jeho duch ho v jeskyni dodnes střeží," popsal Bejček.

Různé příběhy o jeskyni se tradují i mezi dalšími lidmi z Holštejna. „Jedna stará paní mi vyprávěla, že když byla mladá, do Holštejna přijížděli kočovní Romové a tábořili vždycky u Hladomorny. V jeskyni byla totiž v zimě i v létě pořád stejná teplota. Místní lidé je vždycky rádi uvítali a zvali na oběd. Dozvídali se od nich novinky ze světa," řekla Monika Popelková.

Tajuplná historie jeskyně dodnes přitahuje pozornost. „Když k nám přijede návštěva a chce si prohlédnout okolí Holštejna, jedno z míst, kam je vodíme, je právě Hladomorna," přiblížila Popelková.

I podle starosty Holštejna Martina Hájka Hladomorna, jinak zvaná také Lidomorna, láká zvědavce. „U jeskyně je proto umístěný informační panel s popisem její historie a také historie hradu," dodal.

AKTUÁLNÍ DÍLY TAJEMNÝCH MÍST JIŽNÍ MORAVY SI PŘEČTĚTE VŽDY V SOBOTNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST