V minulém díle seriál přiblížil intenzivní vztahy s polským městem Legnica. Dnes přináší zajímavosti ze spolupráce se čtyřmi zbývajícími městy.

Nejdéle je partnerem Blanska italské Scandiano. Zástupci obou měst uzavřeli smlouvu o spolupráci v roce 1964. S rakouským městečkem Mürzzuschlag zase původně spolupracovala firma ČKD Blansko, už od roku 1963. Vztahy se ale rozvíjely i mimo pracovní sféru a města se stala roku 1992 partnery.

Žáci ze základní školy Erbenova jezdí díky tomu do Rakouska na výměnné pobyty. Němčinu, kterou ve škole studují, si tak mohou dokonale procvičit. Program pobytů bývá bohatý. „Rakouští hosté navštěvují Moravský kras, pivovar v Černé Hoře a historické centrum Brna. Naši žáci mají v Rakousku možnost poznat krásné hory a města Štýrský Hradec a Vídeň," říká Věra Skoupá, zástupkyně ředitelky školy.

Zaměstnanci školy získali v roce 2004 ocenění Evropská cena kvality díky dlouhodobé práci na mezinárodním projektu Vítejte v Evropě. Žáci ze zapojených škol posílali informace o místech, kde žijí, a společně psali Evropské noviny. „V listopadu pojedeme do Mürzzuschlagu, kde začneme spolu se zástupci z dalších evropských zemí pracovat na novém projektu," dodává Skoupá.

Podpis ve vlaku

Staronové partnerství má Blansko se slovenským Komárnem. Zástupci měst podepsali smlouvu o spolupráci v roce 2005, u příležitosti sta let od povýšení Blanska na město. K podpisu partnerské smlouvy využili salonní vůz prezidenta Masaryka, který při oslavách stál na blanenském nádraží.

Město s pětatřiceti tisíci obyvateli už ale spolupracovalo s Blanskem dřív. „Kdysi se partnerství zaváděla na úrovni okresů. Blanenský a komárenský region právě tento vztah pěstovaly. V devadesátých letech však spolupráce postupně upadala," tvrdí Jiří Kučera, vedoucí odboru tajemníka v Blansku. „Když jsme ale později hledali partnerské město na Slovensku, Komárno bylo jasnou volbou," dodává.

Na listopadové Vítání svatého Martina dorazí do Blanska zástupci Boulocu a Scandiana. Delegace dalších partnerských měst o příjezdu uvažují. „Přijedou oficiální zástupci, ale byli bychom rádi, kdyby dorazili i obyvatelé obcí. Ti by mohli přivézt produkty ze svých regionů a třeba prezentovat tamější kuchyni," říká Kučera.

Za partnerstvím s francouzským Boulocem a blízkými vesničkami Vacquiers a Villeneuve stojí basketbalové týmy. Potkávaly se na mezinárodních turnajích a pěstovaly své vztahy. Rozvinuly se natolik, že spolu města v roce 2009 uzavřela smlouvu.

Pět a dost

Zástupci města Blanska jsou se svými partnerskými městy spokojení. „Neplánujeme teď navazování dalších vztahů. Chceme se soustředit na ty stávající. Je pro nás důležitější spíš kvalita než kvantita. Navíc naši partneři jsou z různých zemí, takže můžou přinést do vztahu každý něco jiného," uzavírá Kučera.

ONDŘEJ EKL