Lékárnička je nezbytná při tuzemské dovolené i té zahraniční. Obsah se podle destinace může lišit, jádro je ale stejné pro všechny. „Opravdovým základem lékárničky, která se vejde i do sebemenšího batohu na jednodenní výlet, je lék na bolest a teplotu, vhodná dezinfekce, krytí ve formě náplastí a obvazu, pinzeta a ideálně také nůžky,“ vyjmenovává Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

Unikátní letní seriál Deníku Rodiče a děti.
Děti se svěřily: Věří v odměnu za dobré skutky. A je jim dobře s kamarády

Své místo v ní mají také léky, a to nejen ty, které je nutné užívat pravidelně. Zejména je dobré nezapomenout na přípravky pro srovnání zažívání. Průjem vysiluje a v horkých teplotách jde ruku v ruces dehydratací. Což ohrožuje zejména děti.

Pomoci může i příroda

„Vhodné je mít při sobě třeba přírodní čištěný jíl. Používá se k léčbě akutních i chronických průjmů, nevstřebává se do organismu, nikterak nebarví stolici, je účinný v léčbě bolestivých symptomů,“ radí Michala Knězková, lékařka a známá bloggerka. Zkracuje i trvání průjmu. Nevýhodou může být nepříliš atraktivní chuť, tu lze ale dětem zpříjemnit třeba rozmixováním v banánu.

Nejčastěji je ale o prázdninách potřeba ošetřovat zranění. K úrazům je náchylná opět především nejmladší generace. ČSOB pojišťovna pravidelně sestavuje žebříček nejčastějších letních úrazů, ze kterého vyplývá, že dětí je mezi letními marody více než dospělých. Nejčastěji, v 17 procentech, musejí vyhledat ošetření s šitím, devět procent tvoří podvrtnuté kotníky a po šesti procentech dětem zkazí prázdniny zlomené pažní kosti, prsty nebo nohy v sádře.

Pokud se rozhodnete ránu ošetřovat sami, naprostým základem je desinfekce. „Pokud na neošetřenou, neomytou, nevydezinfikovanou ránu použijete obyčejnou náplast, je to horší, než když ránu omyjete a vydezinfikujete a necháte bez krytí,“ vysvětluje lékárnice Michaela Bažantová. Správný postup by tedy měl zahrnovat kombinaci omytí rány, desinfekci a její zalepení.

Ilustrační snímek
Dětí s cukrovkou přibývá. Zákeřnou chorobu lze ale porazit

Mezi méně časté, ale nikoli méně vážné úrazy, patří i popáleniny. Nejen ty od slunce, proti kterým ochrání krémy s vysokým faktorem a jen krátké pobyty na přímém sluníčku. Bolestivé zážitky číhají i na koncích opékacích vidlic a kolem táboráků. Pokud k jejich ošetření postačí domácí péče, můžete se v případě popálenin spolehnout jak na chemii, tak na pomoc z přírody. „Na regeneraci kůže po popálení jsou dobré masti. Můžete použít ale i sádlo či bambucké máslo. Postižené místo je dobré promazávat, pomoci může i tlaková masáž,“ doplňuje Knězková.

Zdroj: DeníkLetní seriál Deníku

Co to je?
Jedná se o seriál Deníku, který se zabývá rozdílným světem dětí a rodičů. Vychází z dotazníku Deníku, v němž jsme získali přes čtyři tisíce odpovědí od našich čtenářů i školáků, a z dalších podnětů. Jako nit se seriálem povinou témata spojená s partnerským filmem Spící město režiséra Dana Svátka, který pojednává o světě, kde rodiče usnou a děti si musí poradit sami ve světě, kde žijí jen ony samy a dospělí bez dětí.

Kdy seriál vychází?
Každé úterý, středu, čtvrtek a sobotu v tištěném Deníku. A to až do konce prázdnin. Doprovázen je i sérií rozhovorů a témat v magazínech a celý jej najdete na denik.cz

Na čem je seriál a celý Letní deník postaven?
Seriál Rodiče a děti má pět pilířů: 1. Tematický blok věnovaný vždy fenoménu ze života dětí, dospělých, jejich vzájemnému vztahu či rozdílnému pohledu na problém. 2. Seriál rozhovorů s herci a osobnostmi spojenými s filmem Spící město o fenoménech popsaných v tematickém bloku. 3. Střípky z natáčení Spícího města. Ale i z knihy Martina Vopěnky a míst, kde se film točil. 4. Píšu Ti. Projekt dopisů dětí rodičům a prarodičům. Píší je pro nás jak známé osobnosti, tak čtenáři (více na straně 10). 5. Společná zábava u více křížovek a testů, které vycházejí vždy jak na webu denik.cz, tak na straně 12. Součástí bude také čtenářská soutěž.

Jaká budou nejbližší hlavní témata seriálu? Tady je plán na nejbližší dva týdny:

Týden 1: Děti a fyzické zdraví
Úterý 13. 7. : Datové téma: co prozradil velký dotazník Deníku.
Středa 14. 7. : Nový trend. Někteří rodiče nedávají dětem sladkosti.
Čtvrtek 15. 7.: Jak a čím vybavit dětskou lékárničku. Co zkontrolovat před odjezdem na tábor či dovolenou.
Sobota 17. 7.: Táta či děda jako nejpřísnější trenér aneb Jak nepřetěžovat děti, aby to na ně nemělo negativní vliv.

Týden 2: Společné prožitky pro děti i rodiče
Úterý 19. 7.: Společné čtení jak to udělat, aby děti četly rády.
Středa 20. 7.: Venkovní bojové hry.
Čtvrtek 21. 7.: Nejznámější české rodinné parky.
Sobota 23. 7.: Jak zabavit děti návod od trenérů na sportovní aktivity.