Na to, komu mohou být výrobky z této rostliny prospěšné, odpověděla lékařka Marie Loudová z blanenského zdravotního ústavu.

Jaké potravinové doplňky z amarantu jsou momentálně na trhu?

Nevím o všech výrobcích, ale určitě je to amarantový olej, potom vláknina z amarantového zrna pro lidi, co mají bezlepkovou dietu, ale i pro ty, co potřebují upravit zažívání. Mohou to brát i lidé, kteří jsou obézní, vláknina je zasytí a má tak vliv na snižování tělesné hmotnosti. Vím také, že je na trhu amarantový extrakt s vitaminem C a rutinem. Rutin se používá při léčbě krevních vlásečnic, takže je vhodný pro lidi, kteří mají choroby tohoto charakteru. Existuje také bylinný čaj na žaludeční potíže a střevní chřipky.

Amarant se dá prý také využívat při vaření a při pečení?
Vyrábí se také amarantová mouka, dá se z ní dělat i amarantová kaše. Mouka má takovou oříškovou chuť a doporučuje se rovněž na přípravu cereálních snídaní, dochutí se třeba medem. Pečou se z ní koláče, bagety, chleba. Je to vlastně přírodní bezlepková dieta.

Kdo by měl amarantové výrobky vyhledávat, pro jakou skupinu lidé je vhodná tato potravina?
Jak jsem řekla, je to pro lidi, kteří potřebují bezlepkovou dietu. Amarant má také vysoký obsah bílkovin, takže je dobrý na duševní rozvoj u dětí. U starých lidí, u střední generace, zase nenasycené mastné kyseliny ovlivňují vysoký obsah cholesterolu v krvi. Jsou tam také vitaminy skupiny B, ale i vitaminy E a C, které patří do kategorie antioxidantů, takže působí jako prevence nádorových onemocnění. Sportovci zase ocení vyváženou kompozici proteinů a vitaminů a vlákniny.

Je to tedy skutečně zázračná plodina?
Říká se, že to je potravina třetího tisíciletí. Nevím, zda tomu tak skutečně je. Podle mě je na každém, zda si to vybere a bude to užívat či ne. Rozhodně se nedá říct, že lidé mají žít jen o výrobcích obsahujících amarant.