Ovšem jiným zase vylepšuje školní reputaci a stává se jejich hobby, nezřídka i životní cestou. Do té druhé kategorie rozhodně patří i osmnáctiletá Jiřina Čípková z Olomučan.

Tato mladá dívka je studentkou septimy na blanenském gymnáziu. Chemie patří mezi její hobby a v této oblasti také reprezentuje Blansko v chemické olympiádě. V krajském kole tohoto klání se letos umístila stejně jako před dvěma lety na výborném druhém místě, v loňském roce na místě čtvrtém. „Považuji to zatím na svůj největší úspěch,“ říká Jiřina Čípková.

Podle studentky je příprava na takovou chemickou olympiádu nezbytná a nutná. Na rozdíl od spolužáků ji však učení jde samo a ráda se v chemii dozvídá nové věci. „Je potřeba dávat pozor v hodinách, něco dohánět samostudiem, hodně mi pomáhá internet a učitelé. Ti jsou ke mně velmi vstřícní,“ pochvaluje si dívka, která měla z chemie na vysvědčení vždycky jedničku.

Vztah k této vědě má jasný. „Líbí se mi, když to všechno přesně klape, jak má. Chemie zkoumá jevy, jak a proč fungují. Vyhovuje mi, že jsou to konkrétní a hmatatelné věci, třeba na rozdíl od fyziky, kde se často počítá s nějakou silou, na kterou si prostě nemůžu sáhnout,“ vysvětluje Jiřina Čípková svůj postoj.

Ze všeho nejvíc ji proto baví praxe. „Ve škole máme laboratorní cvičení. Mám nejradši, když je to názorné a ještě to funguje, jak má,“ vysvětluje dívka. V jejím případě však nezůstalo jen u školní laboratoře, došlo i na domácí pokusy. Nikoliv však explozivní, jak by se dalo čekat, nýbrž ryze gurmánské. „V rámci středoškolské odborné činnosti jsem doma vařila pivo. Neměla jsem žádné speciální vybavení, pouze jsem si sehnala namletý slad, pivovarnické kvasnice a chmel,“ pochlubila se Čípková.

Vaření piva si nevybrala náhodou. „Chtěla jsem mladým lidem představit chemii v tom lepším světle a přiblížit ji něčím atraktivním a praktickým. Proto jsem si vybrala pivo,“ podotkla studentka.

Samotný proces vaření piva je prý běh na dlouhou trať. „Docela to trvá a je to i namáhavé. Jen několik hodin zabere uvaření sladiny z vody a sladu. Dohromady s chmelovarem a ochlazením to trvalo více než šest hodin. Pěkně z toho pak bolí nohy,“ hodnotí s úsměvem dívka.
Chmelový mok vařila v lednu. Tento termín si vybrala záměrně. „Nemáme doma totiž sklep, ve kterém bychom látku mohli nechat kvasit,“ říká pragmaticky mladá chemička.

Ve finále ovšem nešlo o žádné výrazné množství, které by nějak ohrozilo regionální pivovary. „K přípravě jsem použila pět litrů vody, ve výsledku z toho nebyly ani dva litry piva,“ objasnila. A chutnalo? „No, bylo poznat, že je to pivo, ale chuť by chtěla ještě doladit,“ směje se studentka.

Kromě chemie má Jiřina Čípková i další záliby. „Mojí velikou láskou je fotbal. Mám dvakrát třikrát týdně trénink a jedenkrát zápas. Hraju ženskou ligu za Drnovice u Lysic,“ odtajňuje dívka další ze svých koníčků ne úplně běžných pro dívku. Mimo to hraje za školu i florbal, ovládá hru na flétnu, ráda lyžuje.
Svoji profesní budoucnost vidí Čípková v biochemii. Té by se chtěla věnovat i na vysoké škole a ráda by pak pracovala v laboratoři. A co by chtěla v životě dokázat? „Nejsem kariéristka. Chtěla bych dělat užitečnou práci, ale rodina je a bude vždy na prvním místě,“ dodává.