Informaci Deníku Rovnost potvrdil mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. „V červenci a srpnu jsme měli celkem 2983 událostí. Z toho jsme zasahovali u 541 požárů. Loni jsme za stejné období evidovali 2822 událostí, požárů bylo 375,“ vypočetl Mikoška.

Jak dodal, jde o rekord minimálně za posledních deset let. „Nedá se vyloučit, že to byl celkový rekord za dobu existence naší služby na jihu Moravy, ale to bohužel nemáme statisticky podloženo,“ dodal Mikoška.

Kolem šesté hodiny večer hořelo v lese u Dobšic.
Hasiči bojovali s plameny. Při požáru balíků slámy na poli posloužil i traktor

Přes veliké množství zásahů hasiči hovoří o běžné práci. „Nepracovali jsme v žádném zvláštním režimu nasazení. Pro nás tedy standardní zásahová činnost. Samozřejmě v létě je to vždy náročnější z hlediska teplot,“ nastínil mluvčí.

Rekordní počty výjezdů mají logicky také dobrovolní hasiči. Například ti ze Suchohrdel na Znojemsku evidují za léto devadesát výjezdů. Přitom před dvěma roky měli jen necelou třicítku výjezdů.

K požáru lokomotivy vyjížděli hasiči k Hruškám na Břeclavsku.
Požár lokomotivy zastavil provoz na železnici. Škoda je skoro půl milionu korun

Jedním z těchto dobrovolných hasičů je také Vladimír Forejt. „Jsem řemeslník, pracuji na živnost. Když je poplach, zahodím lopatu a jedu. Letos jsem z těch devadesáti výjezdů byl téměř u osmdesáti z nich. Ostatní jsem vynechal kvůli dovolené,“ svěřil se Forejt s tím, že práci, kterou kvůli hodinám stráveným u požárů přeruší, si prostě musí dodělat ve volném čase. „Zákazníci na stavbách s tím počítají,“ podotkl hasič.

Práce dobrovolných hasičů se dotýká také rodinných příslušníků. Hasiči opouštějí své rodiny kdykoli mají poplach. „Manžel je u dobrovolných hasičů celou dobu, co jsme spolu, tedy dvacet let. Vybral si tuhle práci a já to respektuji. Když má poplach a odejde od večeře, tak mu ji pochopitelně ohřeji, až se vrátí,“ řekla Deníku Martina Přibylová ze Šitbořic na Břeclavsku.

Plameny zničily úrodu pšenice na deseti hektarech v Kobeřicích u Brna.
Zlaté pole zčernalo. Požár u Kobeřic zničil úrodu na deseti hektarech

Jak dodala, někdy má o muže strach. „Jako třeba když zasahovali u toho obrovského požáru lesa u Bzence před pěti lety. Chlapi tam byli dva dny. Ale jsem také u dobrovolných, tak to nějak zvládám,“ dodala matka tři dětí.