S letošní sklizní jsou velmi spokojeni v zemědělské společnosti ZEAS Lysice. Výnosy jsou tam totiž nejlepší od roku 1971, tedy od doby vzniku podniku. „Pěstovali jsme ozimou řepku a pšenici, ozimý a jarní ječmen a žito. Průměrný výnos všech obilovin z hektaru přesáhl výrazně sedm tun, což je v celé historii naší společnosti nejlepší výsledek," uvedl ředitel společnosti Jiří Šafář.

Některé zemědělce potrápilo proměnlivé počasí, které často doprovázely deště. To se projevilo i na kvalitě úrody. Lysičtí ale tento problém řešili jen v omezené míře. „Obilí jsme z větší míry stihli sklidit před deštěm," řekl Šafář.

Kombajny zemědělské společnosti Ledeko v Letovicích budou jezdit po polích ještě do konce tohoto týdne. „Dobře dopadla řepka a ozimá pšenice, ale výnosy ještě sečteny nemáme. Například kvalita pšenice byla loni určitě lepší. Letos sklizeň téměř každý týden přerušily deště," popsal ředitel společnosti Petr Poláček.

Protože se obilí urodilo hodně a zároveň má podle Poláčka nižší kvalitu, odrazí se to ve výkupních cenách. „Ceny za tunu pšenice se pohybují kolem třech až třech a půl tisíce korun, loni to bylo kolem čtyř tisíc. Cena za tunu řepky je zhruba devět tisíc korun, loni to bylo o pět set korun lepší," vyčíslil Poláček.

Společnost pěstuje také jarní ječmen, jehož úroda je podle Poláčka nejhorší. Výnosy jsou zhruba o deset procent nižší než loni. Podobně hodnotí sklizeň ječmene v Zemědělském družstvu Sebranice. „Ovlivnilo to počasí, ale také například struktura půdy. Vždy záleží i na tom, kde se dané obilí zaseje," uvedl předseda družstva Jaromír Haška.

Podstatně lépe dopadla ozimá řepka. „Máme z ní výnos zhruba 4,7 tuny na hektar, loni to bylo asi o tunu horší. Předloni na podzim bylo totiž velké mokro, a tak velká část shnila v zemi. Celkově je letošní úroda mnohem lepší než loni," zhodnotil Haška.

Pro vedení Zemědělského družstva vlastníků Nýrov byla naopak úroda řepky zklamáním. Napadla ji nemoc hlízenka. „Měli jsme výnos jen kolem 3,3 tuny na hektar, předloni téměř čtyři tuny. Hlízenka se v řepce objevuje zhruba jednou za čtyři až pět let. Napadla ji v době, kdy začala odkvétat. Bohužel nemáme tak vysoké postřikovače, abychom chorobě v době odkvětu zabránili," sdělil předseda družstva Stanislav Michal.

Výnosy u ozimých obilovin však měly v podniku nadprůměrné. „Například u pšenice jsme sklidili na hektar 6,6 až sedm tun, loni to bylo 5,7 tuny. Kvalita je sice horší než loni, ale výnosy jsou podstatně lepší," popsal Michal.

Letošní sklizeň si pochvalují také v zemědělské společnosti Agrospol Knínice. „Nejlépe dopadla ozimá pšenice, sklidili jsme přibližně sedm tun na hektar. Lépe než loni dopadla také řepka. O něco hůř ze sklizně vyšel jarní ječmen. Výnos byl kolem 5,5 tuny na hektar, což je o půl tuny horší než loni," zhodnotil ředitel společnosti Ladislav Menšík.